E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Ünlü şef yumuşacık kavurmanın sırrını verdi!

29 Haziran 2024 Cumartesi 17:15
Kurban bayramının vazgeçilmezi olan kavurma tarifi nasıl yapılır büyük merak konusu. Masterchef yarışması ile bilinen Mehmet Yalçınkaya, ‘İyi kavurma nasıl yapılır?’ sorusunu cevapladı.

Etin kesildikten sonra tüketilmesini öneren Mehmet Şef,en az iki saat dinlenmiş etle kavurma yapıldığında etin mideyi yormadığını belirtti.

Kurban eti kavurmasını anlatırken,kavurmaya domates,biber ve soğan koyulmaması gerektiğini belirterek,”Onun adı et sote olur,kavurma diyemeyiz.Kavurma sadece etle olacak”dedi.

İşte Mehmet Yalçınkaya'nın kavurma tarifi:

Etin ilk olarak dinlenmesi gerekiyor. Komşuya kesilip hemen verilmesi lazım ama aynı gün kavurma yemek zorunda değiliz. İlk gün sakatat da yenir. Kavurma ilk gün kesinlikle yapılmayacak. Bu aslında sağlıksız da. Taze et mideyi bozar. Burada biraz sabırlı olacağız.

En azından kestiğimiz andan itibaren 2 saat dinlenmesi lazım. Et kendini çekecek. Aynı hayvandan bir parça yağ alıyorum. Kavurmalık bölümü eğer danaysa but kısmından çekerim. Kuzuysa da tranç dediğimiz yer. Kaba et diyeyim ben.

Kavurmada iki şekil vardır. Bir,iri kavurma. O restaurantlarda satılır. Güvercin var,kuşbaşı var vs. Biraz daha küçük,zardan hafif doğranır. Yağlar da aynı şekilde. Yağı önce tencereye koyacağız,kızdıracağız,o yağı eriteceğiz. Sonrasında kıkırdakları alacağız.

Ardından kuşbaşı etleri koyduktan sonra kavuruyoruz,suyunu çektikten sonra ben biraz dinlendiriyorum. Çünkü yağı da iyi çekiyor. Etki kavurduktan sonra 5 dakika kapağı kapatıp dinlendiriyoruz. Tuzu en son atıyoruz,çünkü eti sertleştiriyor.

Soğan seviyorsak kavurma tenceresinin ortasında bütün bir soğan koyabiliriz. Soğan doğrayıp soğanla kavrulmaz. Kurban kavurmasında soğan olmaz.

Tereyağı,zeytinyağı asla öyle bir şey yok. Kendi yağında ya da kuyruk yağında pişecek.

Terleterek,kısık ateşte pişecek. Safi et olacak. Favorimi söylüyorum,lavaş ekmeği olacak.

 

DİĞER HABERLER