E-gazete
Bakliyatlar Türkiye'de her hanede en çok pişen yemek türlerinden biridir. Kilolarca alınan bakliyatların böceklenmesi ise yine her hanenin ortak sorunları arasındadır. Ev hanımları bakliyatların böceklenmemesi için çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Ancak, en etkili ve kolay çözüm tuzdur. Evet tuz!
Tuz higroskopik özellikleri sayesinde nem çekme özelliğine sahiptir. Yani bulunduğu ortamda nemi azaltır. Bu sebeple kuru fasulye, nohut gibi bakliyatların içerisine bir miktar eklediğiniz tuz bakliyatların böceklenmesini engeller. Çünkü böcekler düşük nemli ortamda yaşamaları için ihtiyaç duydukları ortamı bulamazlar ve üreyemezler.
Kilogram başına 1 kaşık tuz eklemeniz yeterli olacaktır. Bununla beraber bakliyatları cam kavanozlarda muhafaza etmek yine böceklerden korunması için etkili bir yöntemdir.
Birçok ev hanımının bildiği bir diğer yöntem ise defne yaprağıdır. Defne yaprağı tüm bakliyatların içerisine birer dal/yaprak olarak konulabilir. Ferah kokusu ve yapısı sayesinde hem böceklerin bakliyatlara gelmesini engeller hem de bakliyatların daha uzun süre taze kalmasını sağlar.