E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Tüm bakliyatların tek sorunu: Böcekler! Hepsinden tek bir ürün ile kurtulun!

01 Temmuz 2024 Pazartesi 17:06
Kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç, bulgur... ve daha birçok bakliyat ürününün ortak sorunu böceklenmedir. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar ile böceklenmeler ve kurtlanmalar çok daha fazla görülmektedir. Peki bu duruma nasıl önlem alınır? Böceklenme ne ile engellenir?

Bakliyatlar Türkiye'de her hanede en çok pişen yemek türlerinden biridir. Kilolarca alınan bakliyatların böceklenmesi ise yine her hanenin ortak sorunları arasındadır. Ev hanımları bakliyatların böceklenmemesi için çeşitli yöntemler kullanmaktadır. Ancak, en etkili ve kolay çözüm tuzdur. Evet tuz!

Tuz ile böceklere elveda!

Tuz higroskopik özellikleri sayesinde nem çekme özelliğine sahiptir. Yani bulunduğu ortamda nemi azaltır. Bu sebeple kuru fasulye, nohut gibi bakliyatların içerisine bir miktar eklediğiniz tuz bakliyatların böceklenmesini engeller. Çünkü böcekler düşük nemli ortamda yaşamaları için ihtiyaç duydukları ortamı bulamazlar ve üreyemezler.

Kilogram başına 1 kaşık tuz eklemeniz yeterli olacaktır. Bununla beraber bakliyatları cam kavanozlarda muhafaza etmek yine böceklerden korunması için etkili bir yöntemdir.

Birçok ev hanımının bildiği bir diğer yöntem ise defne yaprağıdır. Defne yaprağı tüm bakliyatların içerisine birer dal/yaprak olarak konulabilir. Ferah kokusu ve yapısı sayesinde hem böceklerin bakliyatlara gelmesini engeller hem de bakliyatların daha uzun süre taze kalmasını sağlar.

DİĞER HABERLER