E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Tahtakurusu nedir? Tahtakurusu ısırığının belirtileri nelerdir? Tahtakurusu nasıl yok edilir

08 Mart 2024 Cuma 10:00
Son günlerde sıkça gündem olan tahtakurusu, birçok vatandaş tarafından araştırılıyor. İnsanlardan ve hayvanlardan kanla beslenen bu küçük böcekler tehlike oluşturmaya başladı. Peki, tahtakurusu nedir? Tahtakurusu nasıl yok edilir, tahtakurusu ısırığının belirtileri nelerdir?

Son zamanlarda adını sıkça duyuran tahtakurusu, herkesin korkulu rüyası olmaya başladı. Genellikle hastaneler, öğrenci yurtları, evlerin iç kısmı, oteller ve farklı birçok yerde kendilerini gösteren bu böcekler, geceleri ortaya çıkıyor.Peki, tahtakurusu nedir? Tahtakurusu nasıl yok edilir, tahtakurusu ısırığının belirtileri nelerdir?

Tahtakurusu nedir?

Memelilerden, insanlardan ve kuşlardan kan emen tahtakurusu, kan emmek için geceleri ortay çıkıyorlar. Diğer zamanlarda ışıktan korunmuş yerlerde saklanan bu böceklerin, en çok bilinen türü koyu kırmızımsı kahverengi renkte ve 5 milimetre boyunda olan Cimex lectularius 'tur.

Kanla beslenebilmek için cildi deldiğinde tükürükleriyle birlikte bir anti-koagülan enjekte eden tahtakurusu, bu enzim ile kişinin ısırmaya verdiği tepki ve ısırığın büyüklüğüyle alakalı oluyor genellikle. Bir Tahtakurusu reaksiyonunun boyutunu etkileyen bir başka faktör ise, bir kişinin ısırılma sayısıdır. Birçok kez ısırılan insanların ısırık reaksiyonları da değişkendir ve tepkileri ısırık sayısı arttıkça az ya da çok yoğun olabiliyor.

Tahtakurusu insan kanı emer mi?

Isırıkları başlangıçta ağrılı olmayan ve saatlerce veya günlerce fark edilmeden yaşayabilen tahtakurusu, her beslenmede 10 dakikaya kadar insan kanını emebilme kabiliyeti bulunuyor. Genellikle üst vücut, boyun, kollar ve omuzlar gibi maruz kalan deride görülen tahtakurusu ısırıkları, cilt tahrişlerine, psikolojik etkilere ve alerjik reaksiyonlara yol açıyor.

Tahtakurusu ısırırsa ne olur?

Tahtakurusu ısırıklar şiddetle kaşıntı hissi verdiğinden, aşırı kaşımayla cilt sorunu veya iyileşme sonrası iz kalması sorunları yaşanabiliyor. Havanın sıcak veya kuru olmasından bağımsız her ortamda canlı kalmayı başarabilen tahtakuruları, çok soğuk havalarda yarı uyku durumuna geçip hiç yemeden 1 yıl yaşıyorlar.

Tahtakurusu ısırığının belirtileri nelerdir?

Bir tahtakurusu cildinizi ısırırsa, onu hemen hissetmezsiniz çünkü böcekler, insanları beslemeden önce çok az miktarda anestezi salgılar. Böcek ısırıklarının belirtilerinin ortaya çıkması bazen birkaç gün sürebilir.

Tahtakurusu ısırıkları genellikle belirgin şekilde kızarır ve şişer. Vücudunuzun küçük bir bölgesinde bir çizgi veya kümede birden fazla ısırık görünebilir. Isırıklar kaşıntılı olma eğilimindedir. Yanma hissine neden olabilirler.

Evinizde yaşayan tahtakurularınız varsa, her gece beslenmeyebilirler. Isırıkların daha büyük bir modelin parçası olduğunu anlamak birkaç hafta alabilir. Böcek ısırıkları, kanamalara veya ısırılan bölgenin enfekte olmasına neden olabilir.

Tahtakurusu nasıl yok edilir?

İnsanlar tarafından büyük bir sorun haline gelen tahtakurusu ‘nasıl yok edilir' sorusu her vatandaş tarafından merak ediliyor. Peki tahta kurusu nasıl yok edilir? İşte detaylar…

Düzenli Temizlik: Yaşadığınız alanların her köşesinin temizlenmesi gerekiyor.

Doğal Yağ Kullanımı: Biberiye ve lavanta yağı, tahtakurusuna karşı çözümler arasında yer alıyor. Yastık, yorgan ya da yastık kılıfına birkaç damla yağ damlatılması, parazitleri sizden uzak tutar.

Ortamı Sıcak Tutmak: Yaşam alanının sürekli kuru ve sıcak tutulması da parazit oluşumunu engelliyor.

İlaçlama: Tahtakurusu sorunu tüm bunlara rağmen çözülmüyorsa, profesyonel ilaçlama hizmeti alınması öneriliyor.

 

DİĞER HABERLER