E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya Usulü Ekmek Salması Nasıl Yapılır? Tarifi

20 Aralık 2023 Çarşamba 13:50
Konya ve çevresinde sevilerek tüketilen ekmek salması, sofralarında farklı yörelerin lezzetlerine yer vermek isteyenlerin dikkatini çekmeyi başarıyor. İşte Konya usulü ekmek salması tarifi ve püf noktaları…
Konya'nın kendine has yöresel lezzetleri yediden yetmişe herkes tarafından seviliyor. Türk mutfağını da zenginleştiren ve dünya genelde Türk mutfağının öne çıkmasını sağlayan bu tür orijinal lezzetlerin kaybolmaması ise oldukça önemli. Sofralarında yöresel tatlara yer vermeyi seven kişilerin mutlaka denemesi gereken Konya ekmek salması, kendine has lezzeti ile tadan herkesin damağında iz bırakmayı başarıyor. 
 
Çoğu kişinin belki de ilk defa duyacağı bu lezzetli yemek aslına kavrulan etin üzerine tandır ekmeği parçalarının eklenmesi ile hazırlanmaktadır. Son derece lezzetli ve sevilen bir et yemeği olan ekmek salması Konya yöresinde öne çıkan lezzetlerden biri olmayı başarmıştır. 
 
KONYA EKMEK SALMASI NEDİR?
 
Konya'nın yöresel ekmek salması, Konya ve Türk mutfağının en sevilen tatları arasında yer almaktadır. Genelde kuzu ve dana eti kullanılarak yapılan bu yemek, etin kavrulmasının ardından üzerine tandır ekmeği parçalarının eklenmesi ile hazırlanmaktadır. Yaygın olarak bu tarifin hazırlanışında kuzu eti tercih edilmektedir. 
 
Yöresel lezzetleri denemeyi seven ve hazırlanışı merak edenler için oldukça ilgi çekici olan Konya ekmek salması, günümüzde Konya ve çevresinin dışında Türkiye'nin farklı yerlerinde de tercih ediliyor. 
 
KONYA EKMEK SALMASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER 
 
Konya ekmek salması hazırlayarak yemek sofralarını zenginleştirmek ve misafirlerine keyifli bir sofra hazırlamak isteyenler tarifini merak ediyor. En lezzetli şekilde bu tarifin hazırlanması için kullanılacak malzemelerin tazeliği ve kaliteli olması ise en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Özellikle tercih edilecek et en önemli püf noktası olarak değerlendirilebilir. 
 
Konya'nın meşhur ekmek salması yemeğini hazırlamak isteyenlerin ihtiyaç duyacağı malzemeler ise şöyle:
 
500 gram kuzu kuşbaşı et,
1 adet tandır ekmeği ya da tercihe göre pide ekmeği,
4 yemek kaşığı tereyağı,
Tuz.
 
Etlerin tandır ekmeği ile muhteşem bir uyumuyla hazırlanan bu yemek için malzemelerin miktarları kişi sayısına göre ayarlanabilir. Tuz ilavesinde de aşırıya kaçmadan yeterince tuz ilave etmek önemlidir. 
 
Eğer tandır ekmeği bulamadıysanız bunun yerine pide ekmeği de tercih edebilirsiniz. Ancak yöresel ve orijinal tadı yakalamak için tandır ekmeği kullanılması tavsiye edilmektedir. Hazırlanışı oldukça basit olan bu yemek için çok fazla malzemeye de ihtiyaç duyulmuyor. Etlerin düzgün şekilde kavrulmasının ardından tandır ekmeği ile birlikte servisi yeterli olacaktır. 
 
KONYA EKMEK SALMASI TARİFİ NEDİR, NASIL HAZIRLANIR?
 
Ekmek salmasının hazırlanışı oldukça basittir. Etlerin iyice pişmesi ve tandır ekmeğinin doğru şekilde hazırlanması yemeğin büyük kısmını oluşturacaktır. Ekmek salması hazırlanışında etlerin ideal kıvama gelmesi ise oldukça önemlidir. Yumuşak olması ve tandır ekmeği ile birlikte kolay yenilebilir hale gelmesi için tarifi doğru şekilde uygulamak önemli. 
 
Konya usulü ekmek salması hazırlanışı ise şöyle:
 
Etler tencereye konulur ve suyu çekene kadar kavrulur. 
Suyu çekince tereyağı ilave edilerek 2 – 3 dakika kadar daha kavrulur.
Ekmekler kalın dilimler halinde kesilerek, etlerin üzerine konulur ve bir süre bu şekilde kavrulmaya devam edilir. 
Bir süre dinlemesi için yemeği kenara alın. 
 
Yemeği dinlendirdikten sonra ekmeler altta kalacak şekilde tabaklara rahatça servis edebilirsiniz. Son derece basit bir yapılışı olan bu tarifte kullanılacak etin kalitesi önemlidir. Genelde Konya usulü ekmek salmasında kuzu eti tercih edilmektedir. Tercihe göre yemeğin yanında ayrıca pilav yapılarak da servis edilebilir. 
 

DİĞER HABERLER