E-gazete
Karahindiba kurumadan önce yeşil yapraklı ve sarı çiçekleri ile papatyaya benzerliğinden karıştırılır. Nisan ve mayıs aylarında  daha çok göze çarpan bu bitki, güneyik, çıtlık, katagan, radika ve acıgünek, keklikotu gibi isimlerle de halk arasında hitap edilir.
Ege'de sofraların olmazsa olmazı radikayı duyduysanız aslında karahindibanın ta kendisi. Karahindiba otu kökten çiçeğe kadar faydalıdır ve vitamin, mineral, lif bakımından çok zengindir. Yeşillikleri çiğ ya da pişmiş olarak tüketilir.
Yemeklerde ve salatalarda ya da çayını gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Yüksek potasyum oranının yanı sıra A, C vitaminlerini içinde barındıran karahindiba çiçeği tam bir besleyici vitamin deposudur. Alternatif tıpta kullanılarak hastalıklara derman oluyor. Bazı ülkelerde kökü kurutularak kafeinsiz sağlıklı karahindiba kahvesi hazırlanıp içildiği de söylenebilir.
Karahindiba bitkisinin hem çay olarak tüketimi hemde çiğ yenmesinin faydaları ve işe yaradığı alanlar saymakla bitmiyor. Özellikle yaprakları salatalara katılarak, kökü henüz yaşken doğranıp salatalara eşlik ediyor.
Sindirim sistemi hastalıklarında, sakinleştirici olarak, kalp sağlığında, vitamin eksikliğinde ve daha bir çok sağlık alanında kullanılıyor. Aynı zamanda narin yapısıyla üfleyerek bizi gülümsetiyor.
Karahindiba böylesi faydalı ve besleyiciyken herkesin kullanamayacağını da söylememiz gerekir.
Karahindiba çayı kahvaltıdan yarım saat önce aç karnına her gün tüketilmesi önerilmektedir. Gün içerisinde 2 defadan fazla doz alınmaması gerekir. Yol kenarında yetiştiği için toplanmış olan bitkinin kökleri önce iyice temizlenmektedir. Ardından gölge bir alanda kurutulur böylelikle uzun bir süre boyunca kullanılabilir ve faydalı etkilerini ortaya çıkarabilir.
Bitki çaylarını çok tercih ediyor ve hâlâ denemediyseniz karahindiba kökü ve çiçekleriyle ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir çay hazırlamaya başlamalısınız. Karahindiba çayının etkisini en iyi şekilde göstermesi için her seferinde taze bir demlemenizi öneririz.
Karahindiba çayını demlerken kurutulmuş karahindiba yapraklarından 6 çorba kaşığı, kurutulmuş köklerinden 6 çorba kaşığını kaynamış 4 su bardağına ekleyin. Kaynadıktan sonra 15 dakika cezvenin ağzı kapatılarak buharda demlemeye bırakılır.
Ciltteki akneler için kullanım önerimiz karahindiba yaprakları kaynayan suya atılarak 10 dakika demlenir ve soğuduktan sonra cildinize tonik uygular gibi pamuk ile sürülür. Durulama gerektirmez.