E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Araştırma sonuç verdi! Kışın yorgun yazın erken uyanıyoruz! İşte sebebi

İnternet Editörü
10 Temmuz 2024 Çarşamba 15:43
Northwestern Üniversitesi’nde yapılan araştırma soğuk ve karanlık sabahların insan uyanıklığı üzerindeki olumsuz etkilerini anlamamıza yardımcı olan bir “termometre devresi” keşfetti. Peki kış sabahları neden yataktan çıkmakta güçlük çekeriz? Detaylar haberimizde…

Termometre devresinin keşfi


Northwestern Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, bu sorunun yanıtını buldu. Araştırmada meyve sineklerinin antenlerinde soğuk hava sinyallerinin beyinlerine ileten bir "termometre devresi” keşfedildi. 


Bu keşif soğuk ve karanlık sabahların insanlarda uyanıklığı ve hareketliliği nasıl olumsuz etkilediğini anlamamıza yardımcı oluyor.


Beyindeki soğuk hava sinyalleri ve uyku düzenlemesi


Nörobiyologlar bu devrenin soğuk hava koşullarında normalde günün ilk ışıklarıyla aktive olan sinir hücrelerini baskıladığını gözlemledi.


Bu çalışma sadece meyve sineklerinin fizyolojisinin anlamakla kalmıyor. Aynı zamanda uyku düzenlemesi ve beyindeki sinir ağları üzerine geniş bir pencere açıyor.


Yeni geliştirilen yöntemler ve araçlar sayesinde sinir bilimindeki ilerlemeler, hem insan sağlığına hem de genel biyolojisine önemli katkıda bulunuyor.


Sonuç olarak kışın soğuk ve karanlık sabahlarında uyanmak zor da olsa bu sürecin temelinde yatan sinirsel mekanizmaların anlaşılması, gelecekte uyku bozuklukları ve benzeri sağlık sorunlarıyla mücadelede bize daha iyi çözümler sunabilir.


"Sağlık ölçütünde sayısız sonucu var''


Makalenin yazarlarından doktora sonrası araştırmacı Michael H. Alpert de şunları ifade etti:


"Yetersiz uykunun yorgunluk, düşük konsantrasyon, zayıf öğrenme ve buna benzer pek çok sağlık ölçütünde sayısız sonucu var. Yine de uykunun beyinde nasıl üretildiğini ve düzenlediğini ya da dış koşullardaki değişimlerin uyku sürecini ve kalitesini nasıl etkileyebileceğini henüz tamamen anlamış değiliz.'' Dedi.

 

DİĞER HABERLER