E-gazete
Konya, Anadolu mutfağının merkezi olarak bilinmektedir. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Konya, mutfağında da bu tarihî miraslar görülmektedir. 
Türklerin Anadolu'yu fethettikten sonraki ilk büyük devleti Anadolu Selçuklu Devleti olmuş ve bu devletin başkenti 200 yıl kadar Konya olmuştur. Konya, Osmanlı İmparatorluğu'na ve Evlâd-ı Fatihân'ın gittiği Makedonya, Abhazya, Bosna-Hersek, Yunanistan, Bulgaristan gibi ülkelere de idari, askeri, bilim ve mutfak mirasını taşımıştır.
 
Konya Mutfağı saray ve mevlevi adabı ile yoğruldu
Dünyanın ünlü mutfakları arasında yer alan Türk Mutfağı,  klasik ve yöresel mutfak olarak ele alınır. Konya Mutfağı, Selçuklu saraylarında gelişen ve Mevlevî adap ve erkânıyla yoğrulan bir oluşumdur. 
Konya Mutfağı, mutfak mimarisi, araç gereçleri, yemek çeşitleri, pişirme yöntemleri, sofra düzenleri, servis usulleri, kış için hazırlanan yiyecekleriyle kendine özgü bir mutfak kültürü vardır. 
Konya Mutfağının ihtişamı
Selçuklu saraylarında altın tepsi ve sahanlarda yemeklerin Oğuz resmine uygun olarak düzenlendiği mutfakla ilgili ilk ekipleşmenin Mevlevî Mutfağında başladığı, dünyada adına anıt mezar yaptırılan ilk aşçıbaşının Ateşbaz-ı Velî'nin Konya'da bulunması Konya Mutfağının ihtişamını gösteriyor. 
Konya Mutfağının eşsiz yemeği: Sülbiye
Sofralarımızda çoğu zaman farklı lezzetlere yer vermek isterseniz Konya Mutfağının eşsiz yemeklerinden biri olan, Akşehir'in yöresel yemeği olan Zülbiye yemeğine yer verebilirsiniz. 
Konya Zülbiye yemeği 20 Ocak 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Arpacık soğan, sarımsak ve etin eşsiz buluşması olan zülbiye ya da diğer adıyla sülbiye yemeği sofralarınızı lezzetlendiriyor. Yanına pilav ve ayranın çok yakıştığı, sulbiye yemeğine acı pulbiber serpmeyi, sofranıza acı biber turşusu koymayı da unutmayın.
Sülbiye yemek tarifi
Malzemeleri
500 gr kuşbaşı kuzu eti (kaburga ön kol karışımı)
500 gr arpacık soğan
100 gr tereyağı
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı silme karabiber
Sülbiye yemeğinin yapılışı
Kuşbaşı eti önceden biraz haşlayın ve tencerenin dibine yerleştirin.
Başka bir kapta yağla soğanı biraz kavurun ve karabiberi ilave edip karıştırın.
Salçayı da ekleyerek salçanın pişmesini sağlayın.
Önceden hazırlanan etin üzerine hazırladığınız salçalı soğanı ilave edin.
Üzerine 1-2 su bardağı haşlanan etin suyundan ilave edin.
Bir kaşık tuz ilave ederek ocakta etler yumuşayana kadar pişirin.
(Mustafa İlker Şen)