E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da yok yok! Meyveciliğin parlayan yıldızı

23 Ağustos 2023 Çarşamba 00:01
Ülkenin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da son yıllarda meyveciliğe ilgi hızla artıyor. Konya tahıldan sonra meyve açısından da oldukça zenginleşmeye başladı.

Konya bitkisel ürün deseni olan en geniş illerden sayılmakta.  Ilıman iklim meyve türlerinin birçoğu ilde çok uygun yetişme alanları buldu. Ereğli ilçesinin beyaz kiraz ve elması, Akşehir, Hadim ve Taşkent ilçelerinin kirazı, Bozkır ilçesinin elması, Doğanhisar ve Akşehir ilçelerinin vişnesi gibi birçok ilçenin meyveleri meşhur.

Konya'da yok yok

Konya'da büyük çaplı ticari meyve üretim tesislerinin sayısı artıyor. Birçok kişi de amatör olarak meyve üretiyor. Konya, elma, kayısı, kiraz, vişne, çilek ve ceviz üretiminde ilk 10 ilin arasında yer almakta. Üretilen meyvelerin önemli bir bölümü iç pazarda tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor.

Kiraz üretiminde Akşehir ve Ereğli

Konya'da kiraz üretimi Akşehir ve Ereğli ilçeleri Türkiye çapında önemli üretim yerlerinden biri sayılmakta.

Akşehir ilçesinde üretilen yüksek kaliteli kirazın önemli bir kısmı İtalya, Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilerek ilçeye ekonomik katkı sağlıyor. Akşehir'de yetiştirilen Napolyon kirazı,  meyve çatlaması yapmadığı gibi uzun yol koşullarına da çok dayanıklı.  Meyve sapı tüketiciye ulaşıncaya kadar uzun süre canlılığını koruyor.

Ereğli  ise dünyada beyaz kirazın en iyi ve en fazla üretildiği merkez. İlçe ekonomisinde önemli bir yeri olan bu çeşidin tamamına yakını ihraç ediliyor. Diğer kiraz çeşitlerinden farklı olan özelliği ise sanayide kullanılmasıdır. Başta İtalya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç edilmekte ve bu dış satımdan Ereğli ve ülke ekonomisi dolar gelir elde etmektedir.

Hadim ve Taşkent'de kirazda söz sahibi 

Hadim ve Taşkent ilçeleri de son 20 yılda kiraz üretimi ile dünyada tanındı. Toros Dağları'ndaki bu ilçelerin yüksek kesimlerinde dünyanın en kaliteli ve en geç olgunlaşan kirazı yetişiyor. Bu bölgede hasat zamanı geldiğinde dünyanın hemen hemen hiçbir bölgesinde dalında kiraz bulunmuyor. Bu 2 ilçedeki kirazın tamamı ihraç ediliyor. Kiraz üretimi sayesinde bu ilçelerde göç tersine döndü. Rakımı yüksek tarım alanlarına sahip olan Bozkır, Beyşehir, Seydişehir, Derbent ve Derebucak ilçelerinde de kiraz üretimi hızla yaygınlaşıyor. Konya'da kiraz üretiminin önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor.

Konya en fazla vişne üretimi yapan il

Konya, ülkemizde en fazla vişne üretimi yapılan il. Vişneye ilin tüm ilçelerinde rastlanır. En fazla üretim yapılan Akşehir, Doğanhisar ve Ereğli'nin vişnesinin büyük bir bölümü meyve suyu üretim tesisleri için hammadde teşkil ediyor.Elma da  Konya'da geniş ölçüde yetiştirilen meyve türlerindendir. Bozkır, Yalıhüyük, Ereğli, Ahırlı, Beyşehir ve Seydişehir'de uzun yıllardır elma üretiliyor.

Çilekte Hüyük söz sahibi

Konya'da organik tarım Hüyük İlçesi'nin bazı köylerinde çilek temel ürün olmak üzere başladı. Çilek üretiminde ilk 5 il arasında yer alan Konya, organik çilekte ülkemizin en önemli merkezidir. Hüyük ve Doğanhisar'da  organik çilek üretim alanları her yıl artıyor. Doğanhisar,  ülkemizin ilk organik çilek üretilen yerlerinden. İlde üretilen organik çileğin önemli bir kısmı ihraç ediliyor. Kayısı da ilde yaygın üretiliyor. Ceviz üretimi de yaygınlaşıyor. Doğanhisar, Hadim ve Hüyük en fazla ceviz üretilen ilçeler. Konya da Armut, ayva, erik, şeftali, badem, dut ve Antepfıstığı üretimi de yapılıyor.

Havuç denilince Kaşınhanı ve Ereğli

Konya'da havuç da önemli bir ürün. Üretim Ereğli ve Meram Kaşınhanı gibi 2 bölgede yoğunlaşıyor.

Kaşınhanı'nda havuç ekimi pazara taze ürün vermek amacıyla kademeli olarak yapılıyor. İlk ekim mart ayında başlar, haziran ayına kadar sürer, ilk ekilenlerin hasadı ekim ayında başlar ve hasat sonraki yılın Ocak ayına kadar sürer.

Ereğli'de üretilen siyah havuç ise doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere İtalya, Danimarka, Fransa ve Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. 

Bağcılık Hadim ve Bozkırdan sorulur

Konya'da bağcılığa uygun Hadim, Taşkent, Bozkır gibi ilçelerde uzun süredir terk edilen alanlarda tekrar bağcılık yapılıyor. Bölgede Alphonse, Lavella, Barış, İtalia, Razakı, Horoz Karası, Yalova İncisi, Trakya İlkeren, Öküz Gözü, Tekirdağ Çekirdeksizi ve Victoria olmak üzere farklı farklı cins üzümlerine rastlanıyor.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER