E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da kayıtlara geçmiş ilk deprem! Yeraltı suları depremin habercisi oldu

16 Kasım 2023 Perşembe 11:04
Konya’da yaşanmış ilk deprem olarak kayıtlara geçen 1866 yılındaki ılgın depreminde can kaybı olmadı ama binalar, köprüler, camiler ve medreseler yıkıldı ve duvarları büyük oranda zarar gördü.

Ocak 1863 Yalvaç depremi olarak kayıtlara geçen deprem Konya'da hafif derecede hissedildi. Konya'da hafif derecede hissedilen bu deprem, Hamit (Isparta) sancağına bağlı Yalvaç kazasında "şiddetlice” yaşandı.

KONYA'DA OSMANLI KAYITLARINA GEÇMİŞ İLK VE BÜYÜK DEPREM

Konya'da Osmanlı kayıtlarına geçmiş ilk deprem olan Ilgın depremi, 5 Mart 1866 Pazartesi günü sabahın erken saatlerinde yaşandı. Deprem gününden 40 gün önce Ilgın'da hafif şiddetli depremler meydana geldi.

KAPLICA SULARI DEPREMİN ÖNCEDEN HABERCİSİ OLDU

Kaplıcası ile meşhur olan Ilgın ilçesi, deprem öncesinde kaplıca sularında büyük oranda azalma yaşandı ve halk tarafından fark edildi. Depremin olduğu saatlerde kaplıcaların suyu tamamen çekilerek, kaplıca sularında yaşanan azalma, vatandaşa önceden depremin haberini verdi.

KÖPRÜ, CAMİ, MEDRESE VE BİNA ZARAR GÖRDÜ

Depremin şiddeti ile kasabadaki birçok bina yıkıldı ve bir kısmı ciddi derecede hasar gördü. Deprem etkisini kaybetmesinden sonra ilçe yetkilileri tarafından kasabanın ne durumda olduğu uzun bir süre sonra tespit edildi. Osmanlı padişahı 1.Abdülaziz zamanında yaşanan Ilgın depreminde birçok köprü, cami, medrese ve bina zarar gördü.

GÜNLERCE ÇADIRDA KALMIŞLAR

Ilgın depremi yaşanmadan önce 40 gün süren hafif sarsıntılardan dolayı halk büyük bir deprem olabilir korkusuyla çadır, bağ ve bahçe evlerinde kalınca can kaybı olmadı. Vatandaşlar deprem sonrası soğuk ve karlı havalarda evlerine girememiş günlerce çadırda kaldılar.  

KEŞİF RAPORU 7 AY SÜRDÜ

Ilgın'da yaşanan deprem sonrasında yetkililerin hasar tespitini ve inşa masraflarını içeren bir keşif raporunun hazırlanması 7 ay sürdü. Rapor neticesinde can kaybı yer almazken, o dönem için 30.000 kuruş karşılığında meydana gelen hasarların tamir edilebileceği anlaşıldı.

DEPREMDE HASAR GÖREN TARİHİ YAPILAR

Deprem şiddetiyle binaların yüzde 10'unun kullanılmaz hale geldiği Ilgın'da Piri Hüseyin Bey Camii, Hüseyin Evla Mescidi, Konya-İstanbul yolu üzerindeki Bulasan Köprüsü ve Behlülbey Mahallesi Medresesi gibi tarihi yapıların hasar gördü.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER