E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Kayseri’den Nevşehir’e bağlanan ilçe! Balonla geziyorlar

İnternet Editörü
02 Ağustos 2024 Cuma 14:21

1070'te kapılarını Türklere açan Anadolu coğrafyası tarih boyunca sayısız medeniyeti barındırdı. Harita sürekli değişse de bazı yerleşim yerleri markalaşarak dünyanın sürekli gezi rotasında oldu. 

Her yıl milyonlarca yabancı turisti kendine çeken Anadolu coğrafyasının önemli duraklarından biri olan Nevşehir, sınırları zen çok değişen yerlerden biri olarak öne çıkıyor. 

Kayseri'den Nevşehir'e bağlanan ilçe! 

1954 yılında il olarak Türkiye haritasına eklenen Nevşehir'e komşu illerden çok sayıda yerleşim yeri bağlandı. Kayseri, Niğde ve Kırşehir'den toprak alan Nevşehir'e o dönemde Kayseri'ye bağlı olan Ürgüp de ilçe olarak bağlandı.

Turizm cenneti: Ürgüp 

Her yıl dünyanın dört bir tarafından yüzbinlerce insan peribacalarını görmek için Ürgüp'e gidiyor. Bugün Nevşehir'in en büyük ilçesi olan Ürgüp'ün nüfusu 37 bini aşmış durumda… 70 yıl önce Kayseri'ye bağlı olan Ürgüp bugün Nevşehir'in en önemli ilçesi konumuna geldi. 

İsmi defalarca değişti!

Diğer Anadolu şehirleri gibi tarih boyunca birçok uygarlığa ev olan Ürgüp, birçok kez isim değiştirdi. Bölge Asurlar döneminde Katpatuka, klasik çağlarda ise Kapadokya diye anılmıştır. Bizans Döneminde Osiana (Assiana), Hagios, Prokopios isimleri ile anılan Ürgüp, Selçuklular zamanında Başhisar ismiyle tanındı. Osmanlılar Ürgüp'e Burgut Kalesi derken, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren de Ürgüp adı kullanıldı. 

(Mehmet Kemal Sayın)

DİĞER HABERLER