E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Sadece Konya’da yetişiyor; meyvesi domatese benziyor! 1960’lı yıllarda keşfedildi

18 Temmuz 2024 Perşembe 10:46
Türkiye’de sadece Konya’da yetiştiği bilinen Tuzkırgını, yoğun tuzlu ve sodalı toprakların bulunduğu tuzcul bozkırlarda yetişiyor.

Konya, endemik bitki çeşitliliği bakımından çok zengin bir il olarak biliniyor. Bünyesinde bir sürü endemik bitki bulunduran Konya'nın verimli topraklarında yetişen bitkiler, etkinlikleri bilimsel olarak kanıtlandı.

1960'lı yıllarda tespit edildi

Türkiye'de sadece Konya'da yetiştiği bilinen Tuzkırgını, meyvesi, çiçeği ve yetişme alanıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Bilimsel adı "Asparagus lycaonicus'' olan Tuzkırgını, Türkiye'de 1960'lı yıllarda tespit edildi. 

Bolluk Gölü kıyısında keşfedildi

4 Ağustos 1960 tarihinde P.H. Davis tarafından, Tuz Gölü yakınında bulunan Bolluk Gölü kıyılarından toplandı. 1980'li yılların başında yine aynı bilim insanı tarafından endemik tür olarak teşhisi yapılan Tuzkırgını, 1983 yılında Türkiye Florası'na eklendi.

Meyvesi domatese benziyor

Mayıs ve Haziran ayları arasında çiçeklenme gerçekleştiren Tuzkırgını,  850-1000 metre arasında yoğun tuzlu ve sodalı toprakların bulunduğu tuzcul bozkırlarda yetişiyor. Renkli bir çiçeğe sahip olan Tuzkırgının meyvesi ise domatese benziyor.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER