E-gazete
Konya, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Bu medeniyetlerin izlerini taşıyan mimari eserlerden bazıları günümüze kadar ulaşmayı başardı. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait yapıların bazıları hâlâ ayakta.
13. yüzyıldan kalma
Anadolu Selçuklu Devleti türbe mimarisinin seçkin örneklerinden biri olan Gömeç Hatun Türbesi, Konya'nın Kalenderhane Mahallesi'nde yer alan Musalla Mezarlığı içinde bulunuyor. 13. yüzyıldan kalma bu türbe, hakkında çok fazla bilgi bulunmayan 4. Kılıçarslan'ın eşi Gömeç Hatun'un anısına yapılmış.
Halk arasında "Kız Kulesi'' deniyor
Yapının anıtsal cephesi ve diğer yanlarını üstten çevreleyen mazgal biçimli dendanlar ( Yapılan her çeşit eserin kıyısına gelen girintili çıkıntılı askılar) sayesinde halk arasında bu yapıya "Konya'nın Kız Kulesi” deniliyor. Konya'da hala çok sayıda insanın bu tarihi yapıyı Kız Kulesi olarak bilmektedir.  Dikdörtgene yakın plana sahip türbenin doğu ve batı cephelerinde üçgen biçiminde payanda çıkmalar bulunuyor.
Mimarisi dikkat çekiyor
Yapım malzeme ve tekniğinde zeminde sekiz veya dokuz sıra iri kesme taş, üstte ise tuğla kullanılan Gömeç Hatun Türbesi,  dış görünüş itibariyle bir kaleyi andıran yapının eyvan kemerleri mozaiklerle süslenmiş. Türbenin mumyalık kapısının 2 tarafından yükselen merdivenlerle eyvana çıkılıyor. Bu tipin ilginç bir özelliği de eyvanı oluşturan duvarların ortalarındaki dayanak plastırlar.
(Mustafa İlker Şen)