E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya Ovası’nda Çiftçiler Tarlalara Koştu!

21 Nisan 2025 Pazartesi 16:44

Havaların ısınması ve don riskinin tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte Konya Ovası'nda tarımsal faaliyetler hız kazandı. Topraktaki mevcut nemi değerlendirmek isteyen çiftçiler, son toprak hazırlıklarını tamamlayarak mısır ve şekerpancarı ekimine hızlı bir şekilde başladı.

Ovada traktör sesleri

Bölgede gözle görülür bir hareketlilik yaşanırken, traktör sesleri ovayı yeniden canlandırdı. Baharın gelmesiyle birlikte üretim sezonuna umutla başlayan çiftçiler, bu yıl verim ve kalite açısından olumlu bir sezon geçirmeyi hedefliyor.

Konya şekerpancarı ve mısır üretiminde öncü rol üstleniyor

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da, özellikle mısır ve şekerpancarı üretimi hem ülke ekonomisi hem de bölge istihdamı açısından büyük önem taşıyor. Türkiye'de yıllık ortalama 23 milyon ton şeker pancarı üretilirken, bunun yüzde 30'u Konya'dan sağlanıyor. Öte yandan, Türkiye'de üretilen 8 milyon 100 bin ton dane mısırın yüzde 25'i yine Konya Ovası'nda yetiştiriliyor.

"Ovada çok yoğun bir hareketlilik var''

Çiftçilerin mısır ve şekerpancarı ekimine başladıklarını belirten Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, "havaların ısınması, don riskinin atlatılması ile Ovada çok yoğun bir hareketlilik var. Topraktaki mevcut nemi değerlendirmek isteyen çiftçilerimiz son toprak hazırlığı ve devamında mısır ve şekerpancarı ekimine hızlı bir başlangıç yaptı'' ifadelerini kullandı.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER