E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’dan göç başladı! Akın akın gidecekler

İnternet Editörü
24 Temmuz 2024 Çarşamba 16:47

Afrika'dan geldikleri Konya'da yaz mevsimini geçiren binlerce leylek geri dönüş hazırlıklarına başladı. 

Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Yeşildağ Leylekler Vadisi, her yıl binlerce leyleğe ev sahipliği yapıyor. Adaköy ve Yeşildağ mahallelerindeki ardıç ağaçlarındaki yuvalarında yavrularını büyüten leylekler göç hazırlıklarına yeniden başladı. 


 

Yavrular uçmayı öğrendi! 

Bahar mevsiminde Konya'ya ulaşan leylekler, Beyşehir gölü ve çevresindeki tarım arazilerinde beslenerek yavrularını büyüttü. Kıtalar arası bir yolculuğa çıkmaya hazırlanan leylekler zorlu yolculuk için son hazırlıklarını yapıyor. Yavru leyleklerin kanatları yeterince güçlendi. Hedefte, Afrika var. 
 

En büyük leylek kolonilerinden biri! 

Yeşildağ Leylekler Vadisi'ndeki göç hazırlığı hemen dikkat çekiyor. Uçuş antrenmanlarını tamamlayan yavru leylekler de yetişkinler gibi güç depolamaya başladı. Uzun bir yolculuk olacağı için uçuş yeteneklerini geliştirmeye çalışan leyleklerin amacı koloniden geride kalmamak olacak.


 

Takipçileri artıyor! 

Afrika'dan Avrupa'yşa oradan da Konya'ya kadar uzun bir yol gelen leylekler beraberlerinde turistleri de getiriyor. Her yıl binlerce ziyaretçe, fotoğrafçı ve kuş gözlemciyi ağırlayan Leylekler Vadisi bu yıl da cıvıl cıvıl oldu. Adaköy ve Yeşildağ Mahallesi sakinleri de leylekleri sürekli takip ederek misafirlere yol gösteriyor. 
 

Gidemeyenler de canlı izleyebilir! 

Konya'nın Beyşehir ilçesindeki Yeşildağ Leylekler Vadisine yerleştirilen kameralarla 7 gün 24 saat canlı yayın yapılıyor. Vadiye gelemeyenler kameralar aracılığı ile vadideki leylekleri takip edebiliyor. Leylekler her yıl olduğu gibi yine Avrupa'dan Afrika'ya doğru binlerce kilometre kat edecek. Bu uzun yolculuk, onların hayatta kalmaları ve üreme döngülerini tamamlamaları için hayati önem taşıyor.

(Fatih Bayram)

DİĞER HABERLER