E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’daki tarlalarda üzücü manzara! Yemiş bitirmişler

22 Temmuz 2024 Pazartesi 11:03

Türkiye'nin en önemli şeker pancarı üreticilerinden biri olan Konya'da tarlalarda hareketlilik devam ediyor. 

Tarlalarda acı manzara!

Konya çiftçisi zorlu bir tarım sezonu geçiriyor. Kış mevsiminde sıfır yağış alan tarlalar fare istilasına uğramıştı. Tarla fareleri ile yapılan mücadele çok zorlu geçti ama kazanan ne yazık ki çiftçiler olmadı. Arazileri delik deşik eden farelerin yol açtığı zarar devam ediyor. 

Yemiş bitirmişler!

Konya tarımını yakından takip eden Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, acı manzarayı sosyal medya hesabından paylaştı. Konya'daki tarlalardan sökülen her 2 şeker pancarından birinde fare ısırığı var. 

Sorun büyüyebilir!

Prof. Dr. Soylu, fareler nedeniyle hasar alan pancarlarda kök çürüğü riskinin arttığını bildirdi. Kampanya döneminin açılmasını bekleyen çiftçiler hasatta daha büyük bir sorunla karşılaşabilir. Öyle ki alım döneminde yüksek polara sahip pancarlar daha yüksek fiyattan satılıyor. Eğer kalite ve rekolte düşerse çiftçi için zor bir süreç olacak. 

İşte Prof. Dr. Soylu'nun o paylaşımı!

Bu yıl Ovada şekerpancarı ekim alanlarında söktüğümüz iki pancardan birinde mutlaka darbe izine rastlıyoruz, çiftçilerimiz farelerin ısırdığını söylüyor, darbe alan pancarın da kök çürüklüğü riski artıyor.

(Selman Kaya)

DİĞER HABERLER