E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da deneme amaçlı dikildi sonuç süper oldu! 1 kilosu 650 TL

20 Temmuz 2024 Cumartesi 10:30

Türkiye'nin Tahıl ambarı olarak isimlendirilen ve buğday ve arpa üretimiyle öne çıkan Konya'nın bereketli topraklarında buğday ve arpa dışında onlarca çeşit ürün yetişiyor. 

Deneme amaçlı aşı yapıldı!

Bundan yaklaşık 36 yıl önce bir ziraat mühendisi tarafından Konya'nın Hadim ilçesinde bir çalışma yapıldı. İlçedeki menengiç ağaçlarına deneme amaçlı Antep fıstığı aşılandı. Yıllar önce yapılan bu deneme yöre halkının geçim kaynağı halene geldi. Hadim'de bugün yaklaşık 40 bin Antep Fıstığı ağacı var. 

Hasat zamanı yaklaşıyor!

Konya'nın Hadim ilçesine bağlı Yağcı Mahallesinde Antep Fıstıkları olgunlaşmaya başladı. Konya'da Ağustos-Eylül aylarında hasadına başlanan Antep fıstıklarının müşterisi hep hazır. Gaziantep'ten gelen toptancılar Yağcı Mahallesinde üretilen bütün Antep fıstığını alarak satış için şehirlerine götürüyor. 

Çok az bilen var! 

Türkiye'nin tahıl ambarı unvanı ile arpa ve buğday tarımında söz sahibi olan Konya tahıl dışındaki 11 üründe Türkiye lideri durumunda… Onlarca çeşit meyve ve sebzeyi üreterek pazara çıkaran Konyalı çiftçiler kuruyemiş sektöründe de oldukça iddialı hale geldi. Hadim ilçesindeki Yağcı Mahallesi yıllık 35-40 bin ton Antep fıstığı üretebiliyor. 

Ailecek çalışıyorlar!

Hadim'de yetiştirilen katma değeri yüksek tarım ürünleri şehirden köye göçü hızlandırdı. Antep fıstığı bu ürünlerden sadece biri… Çocuk, genç, yaşlı… Ailecek ağaçlardan topladıkları Antep fıstıklarını damda kurutan Hadimliler cennet hurması, nar ve zeytin üretimi için çalışmaları sürdürüyor. 

(Selman Kaya)

DİĞER HABERLER