E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da 80 yıl sonra bir ilk yaşandı! Son fotoğraflar geldi! Boyu 3 metreden fazla

İnternet Editörü
10 Temmuz 2024 Çarşamba 14:26

Türkiye'de üretimi yıllardır yasak olan kenevir artık önemli bir sanayi ürünü haline geldi. 20 şehirde üretimi yapılan kenevirin Konya'daki tarlalarından son fotoğraflar geldi. 

Sadece 20 şehir üretebiliyor! 

Geçtiğimiz aylarda Samsun'dan getirilen kenevir tohumları Konya'nın Çumra ilçesinde toprakla buluşturulmuştu. Yaklaşık 20 dekar alana ekilen kenevirler çok hızlı gelişim gösterdi. Hasat için gün sayan kenevir üreticileri tarlalarda son hazırlıkları yapıyor. 

Boyu 3 metreyi geçti!

Çumra ilçesinde deneme ekimi yapılan kenevir mayıs ayında toprakla buluşturulmuştu. Hasada kadar boyunun 5 metreye ulaşması beklenen kenevirlerin boyu 3 metreyi şimdiden aştı. 

Kenevir ne kadar su tüketti!

Konya tarımı için su çok önemli bir faktör. Kenevir bitkisinin su tüketimi çiftçiler tarafından merak ediliyordu. Saha uygulaması olumlu sonuçlandı. Kenivir 2 aylık süreçte mısır ve şeker pancarından 4 kat daha az su tüketti. 

Kenevir hasadı yaklaşıyor!

Mayıs ayının sonlarında ekilen kenevir ekim ayının sonlarına doğru hasat edilecek. Mucizevi bitki olarak anılan kenevire yurt içi ve yurt dışından büyük talep var. Hasat için hummalı bir çalışma da sürdürülüyor. Çumra Anadolu Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, kenevirin hasadı, kenevir liflerinin ayrılması ve balyalama işlemi için özel bir biçerdöver geliştiriyor. 

Konya'nın Keneviri Konya'da işlenecek! 

Konya'da hasat edilen ilk kenevirler Samsun'a götürülecek. 2025 yılında Çumra ilçesine kenevir fabrikasının kurulması öncelikli hedef olarak belirlendi. Daha sonra fabrika sayısı artırılacak. Tıptan otomotive, tıptan tekstile kadar onlarca sektörün hammadde ihtiyacını karşılayabilen kenevirin üreticiye yüksek gelir sağlaması bekleniyor.

DİĞER HABERLER