E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

En çok Konya’da üretiliyor! Ateşi düşürüyor iltihabı yaprak gibi kurutuyor

13 Temmuz 2024 Cumartesi 17:32

Konya'nın merkez dışındaki en büyük ilçesi olan Ereğli'de üretilen sebze işlendikten sonra içecek olarak evlere giriyor.

Üretim her geçen yıl artıyor!

Türkiye'de sadece Konya ve Hatay'da üretimi yapılan siyah havuç ülkemizde şalgam suyu olarak tüketiliyor. Konya'da sadece Ereğli ilçesinde üretilen siyah havucun yaklaşık yarısı yurt dışına ihraç ediliyor.

Sanayide kullanılıyor!

Doğal kozmetik ve boya sanayisinin en önemli hammaddelerinden biri olan siyah havuç başta Fransa olmak üzere Avrupa ve Uzak Doğa ülkelerinden büyük ilgi görüyor. Alıcısı hazır olan siyah havuç fabrikalarda yıkanıp işlendikten sonra Konya'dan dünyaya açılıyor.

Üniversiteler araştırma yaptı!

Siyah havucun vücuda birçok faydası var. Avustralya'daki Queensland Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada bilim insanları siyah havucu inceledi. İçeriğinde bulunan ''antosiyanin'' isimli mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun, ayrıca önemli bir iltihap kurutucu, ateş düşürücü olduğu gözlemlendi.

Şalgam suyu çok seviliyor!

Türkiye'de turşularda da kullanılan siyah havuç şalgam suyuna dönüştüğünde daha çok seviliyor. Kan şekerini dengeleyen, saç dökülmesini azaltan, anemiyi azaltmaya yardımcı olan, bağırsak problemlerine iyi gelen, sindirimi kolaylaştıran, gözleri keskinleştiren ve cilde iyi gelen şalgam suyunun merkezi ise Konya değil Adana'dır. Şalgam suyu yapımı için her yıl tonlarca siyah havuç Konya'dan Adana'ya taşınıyor.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER