E-gazete
Necmettin Erbakan Üniversitesi ve KONTV iş birliği ile hazırlanan yeni bir yapım izleyici ile buluştu. Alanında uzman akademisyenlerin konuk olduğu "NEÜ Tarih ile Tarihin Kadrajından” programının ilk bölümü, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış yıldönümünde canlı olarak yayınlandı.
Özel güne özel konu: 23 Nisan
Prof. Dr. Ömer Soner Hunkan'ın moderatörlüğünde, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaya ve KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” özelinde tarihin arka planını ve bilinmeyenleri konuştu.
Ders kitaplarında yazmayan bilgiler!
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı özel bir güne, Müslümanların bayramı olan Cuma gününe denk getirildi. Zor koşullara rağmen yurdun dört bir tarafından Ankara'ya gelerek Meclis çatısı altında buluşan milletvekilleri, bir milletin özgürlüğü için birlik oldu.  
Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaya o süreci şöyle anlattı
"Birçok kaynak 22 Nisan'da açılışın tamamlanabileceğini yazıyor. Ama Meclis'in açılışı için özellikle 23 Nisan yani Cuma günü seçilmiştir. Cuma Müslümanlar için bayram mesafesindedir. Bunun planlandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Tarih yaklaşırken ordulara, birliklere, valiler ve mülkü amirlere bir genelge gönderildi. Genelgede Meclis açılış törenin nasıl yapılacağı yazılıydı ve Temsil Heyeti Başkanı da Mustafa Kemal Paşa'ydı. Birçok kayneğımızda ne yazık ki, üzülerek söylüyorum ama bunlar geçmez. Özellikle okullarımızda okutulan kitaplarda da yazmaz. Genelgeye göre 23 Nisan 1920 Cuma günü Hacı Bayram Veli Camisinde imam hutbeden Meclisin açılacağı duyurulacak. Yurt genelinde hatimler okunacak, meclisin muzaffer olması için dualar edilecek. Hacı Bayram Veli Camisinde kılınan cuma namazı sonrası 20. Kolordu'ya bağlı temsili bir birlik Sancağ-ı Şerif ve Sakal-ı Şerif ile en önde arkasında vekiller ve halk ile birlikte 1. Meclis binasına yürüyecek. Yani 23 Nisan'ın cumaya gelmesi asla tesadüf değildir."
23 Nisan nasıl Çocuk Bayramı oldu!
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı aslında Meclis'in açılışından bu yana kutlanmıyor. Kutlama yapıldı ancak o zamanlarda ismi çocuk bayramı değildi. Tarihçiler bu konuya şöyle değiniyor. Peş peşe girilen savaşlar neticesinde Türkiye, yetim ve öksüz yuvası haline gelmişti. Annesiz, babasız, akrabasız kalan çocuklar için sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları hatta ordu bile çalışma yapıyordu. Çocuklar neslin devamı için çok önemliydi. STK'lar çocuklar için sürekli girişim halindeydi, projeler geliştiriliyordu. Çocuk bayramı fikri de işte bu şekilde 1926 yılında gündeme geldi ve 1927'nin 23 Nisan'ında kutlandı. Yurt genelinde imkan dahilinde çocuklar Ankara'ya getirildi ve Atatürk'ün tefriş ettirdiği çocuk sarayında ağırlandı. Çocuk balosu düzenlendi ve çeşitli eğlencelerle Atatürk'ün himayesinde devam ettirildi.
23 Nisan ve Şivlilik
KONTV Canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Caner Arabacı ilginç bir teklifte bulundu. Arabacı, 23 Nisan'ın belirli kalıplardan çıkarak Konya'ya özgü çocuk bayramı olan Şivlilik gibi, halkı içine alan bir hal almasını istedi. Deneyimli tarihçi bu konuda şunları söyledi
"Konya'nın çok güzel bir bayramı var. Adı Şivlilik. Çocuklar o gün sabah namazından başlayarak evleri dolaşır. Aileler o gün için özellikle hazırlanmıştır. Hatta bir gün öncesinden fener alayları düzenlenir, ateşler yakılır. Okullar açıktır ama okula giden çok olmaz. Yani doğal bir bayram kutlanır. Şimdi çocuk bayarımını Şivlilikle buluşturan bir anayışın bu vesile ile dile getirilmesi lazım. Resmi, kuru, tutuk bayram kutlaması yerine, aileyi kuşatan ve toplumu içine alan bir anlayışla 23 İnsan ve Şivliliğin buluşturulması lazım. Bu bir tekliftir”
Bu program kaçmaz!
NEÜ Tarih ile Tarihin Kadrajından her Salı saat 21:40'ta KONTV ekranlarında canlı olarak yayınlanacak. Farkı konu ve uzman konukları ile tarihin tozlu sayfaları karıştırılacak, gündeme dair veya gündeme hiç gelmeyen meseleler konuşulacak.