E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’nın tescilli ürünü bu kış çok satacak! 2 kaşık yiyen üşümüyor

21 Kasım 2023 Salı 09:49

Geleneksel yöntemlerle odun ateşinde kavruluyor. Yiyen, bu asırlık lezzetten bir daha vazgeçemiyor.

Konya'da Torosların eteklerinde susamın taş değirmenlerde üretilen tahin bu kışın vazgeçilmezi olacak.

Anadolu'daki tarlalardan bin bir emekle hasadı yapılan susam taneleri kazanlarda yıkandıktan sonra ateşle özel bir yolculuğa çıkıyor.

Tahinin başkenti Konya/Bozkır!

Odun ateşinde döne döne kavrulan susamın kokusu ve aroması dışa vuruyor.

Yarım asırdır tahin üreten 67 yaşındaki Osman Kalay tahin üretiminde en önemli ustalardan biri.

Kalay, 2018 yılında yılın ahisi seçilerek Konya'yı onurlandırdı.

Odun ateşinde 6 saat!

Geleneksel Coğrafi İşaretli Bozkır Tahini Türkiye'de en sevilen ürün olarak öne çıkıyor.

Bu lezzete ulaşmak için, 6 saat boyunca fırınlarda kavrulan susamlar elekten geçtikten sonra taş değirmenlerde öğütülmeye bırakılıyor.

Konya'nın Bozkır ilçesinde üretilen tahin Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor.

Soğuk kış mevsiminde vücudu sıcak tutan tahin daha çok pekmezle karıştırılarak tüketiliyor.

Tahinin faydaları:

Kış aylarında pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde sıcak tuttuğu bilinen tahinin vücuda birçok faydası var.

Bağışıklığı güçlendiren tahin, kolesterol seviyesini düşürerek kalp hastalıkları ve felç riskini azaltıyor.

Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan tahin beyin gelişimini de destekler.

Yüksek antioksidan kaynağı olarak bilenen tahin demiri emer, kansızlığı önler ve kemik yapısını korur.

Kanseri karşı koruyucu bir rol üstelen tahin karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını korumaya yardım eder ve cilde iyi gelir.

(Sibel Elmas)

DİĞER HABERLER