E-gazete
Tarımın başkenti olan, ‘Türkiye'nin tarım ambarı' Konya'da bitkilere dadanan ‘kahverengi kokarca' adlı böcek türü, birçok bitki türü için tehdit oluşturuyor. Konya'da son günlerde havanın soğumasıyla birlikte böcek, evlerde de görülmeye başlandı.
Eve kötü koku yayıyor
Evde kendine kışı geçirmek için korunaklı bir yer bulduğu zaman, bir koku salgılayan böcek, diğer böcekleri yanına çağırıyor. Uzmanlar tarafından bu kokuyu salma nedenlerinin 'iyi bir ortam bulundu, kışı geçireceğimiz güzel bir ortam var' anlamına geldiğini belirtiyorlar. Bu kokuyu algılayan diğer böcekler de geliyor ve evde ciddi bir popülasyon oluşturuyor.
7 yıl önce Gürcistan'dan Türkiye'ye geldi
7 yıl önce Gürcistan'dan bölgeye geldiği saptanan ve Türkiye'de yayılımını hızlandıran böcek, günde 30 kilometre yol katediyor. Hiçbir ilaç bu böceklere fayda etmiyor. Uzmanlar görüldüğü yerde imha edilmesini söylüyor.
Bitkilerin kökünü kurutuyor
Dadandığı bahçe ve tarlalarda mahsullerin yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan ‘kahverengi kokarca' adlı böcek türü için başlatılan biyolojik mücadele kapsamında etkin rol oynayacak, Çin'den ithal edilen 30 bini aşkın ‘samuray arı', bu yıl Artvin'de doğaya salındı. Konya'da henüz böyle bir uygulama yapılmadı.
Tarımda yıllık 5 milyar liralık zarara yol açıyor
Tarımda yıllık 5 milyar liralık zarara yol açtığı da saptanan istilacı böceğin yok edilmesi için biyolojik mücadelenin yanı sıra kimyasal ve mekanik mücadele (elle toplanarak imha edilmesi) de sürdürülüyor.
Ciddi artış gözlemleniyor
Havaların soğuması ile kışlığa geçen böcek, kırsal ile kentteki evlere de dadanarak hayatı olumsuz etkiliyor. Popülasyonunda ciddi artış gözlemlenen istilacı böcek türü yayılımını devam ettirirse, gelecek yıl mahsullere zarar vermesi öngörülüyor.