E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da il olacak ilçe belli oldu! Konya’nın hangi ilçesi il olacak?

12 Ekim 2023 Perşembe 17:13
Yeni Yüzyılda 100 şehir düzenlemesine ilişkin detaylar il olmak isteyen ilçeleri heyecanlandırıyor. İlçelerin il olmasında 8 özellik aranırken, Konya’da il olmak isteyen ilçeler arasında Ereğli, Beyşehir ve Akşehir il olmak için aranan kriterlere uyuyor mu?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında,  "Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye'yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür." Sözleri il olmak isteyen ilçeleri heyecanlandırdı.

İl olmak için istenen kriterler

İl olmak için, ilçelerde belli kriterlere uyması gerekiyor. Nüfusunun en az 100 bin, il merkezine en az 50 kilometre uzaklıkta olması, mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il olabilmek için kriterler arasında yer alıyor.

Konya'da il olmak isteyen ilçeler

Sosyal medya ve internet sitelerinde Konya'da il olmayı isteyen ve sürekli il olacak ilçe olarak adından söz ettiren üç ilçe bulunmaktadır. Bunlar Ereğli, Beyşehir ve Akşehir'dir. Peki, Ereğli, Beyşehir ve Akşehir il olmak için aranan kriterlere uyuyor mu?

Ereğli il olmak istiyor

Konya'nın Ereğli ilçesi il olmak için sürekli farklı projelerle isminden söz ettiriyor. İl olmak için Ankara'ya yürümeleri ve çeşitli etkinliklerle sürekli gündemde kalmaya çalışıyor.

Konya'ya 150 kilometre uzaklıkta olan ve Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 150 bin 978 nüfusu olan Ereğli, il merkezine uzaklığı ve nüfusu il olmak için istenen kriterlere uyuyor. Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da iyi olan Ereğli il olmaya aday olan ilçelerin arasında gösteriliyor.

Akşehir il olmak için aranan şartlara uyuyor mu?

Konya'nın geçmiş tarihini bünyesinde barındıran ve Nasrettin Hoca ile ününe ün katan Akşehir, il olmayı istese de nüfusun 100 bini geçmemesinden dolayı Ereğli'nin arkasında kalıyor. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 93 bin 965 nüfusu olan Akşehir, Konya merkezine ortalama 137 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ereğli ile Akşehir kıyaslandığında nüfus ve şehir merkezine uzaklık bakımından Akşehir, Ereğli'yi geçemiyor.

Beyşehir il olabilir mi?

Konya'nın turistik ilçelerinden biri olan Beyşehir il nüfus sayısından dolayı Ereğli ve Akşehiri geçemiyor. Şehir merkezine ortalama 97 kilometre uzaklıkta bulunan Beyşehir, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre 77 bin 690 nüfusa sahip. Şuan ki durumda alınan en son verilere göre Akşehir ve Beyşehir nüfus sayısından dolayı il olmak için istenen kriterlere uymuyor.

Konya'dan ayrılan Karaman il olmak için aranan şartlara uyuyor muydu?

1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi maksadıyla alınan kararla Konya ilinden ayrılarak il olan Karaman, il olmadan önce 100 bin üzerinde nüfusa sahipti ve şehir merkezine ortalama 110 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

 

 

 

DİĞER HABERLER