E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Konya’da altın kadar değerli şifa deposu! Lezzeti dillere destan!

16 Haziran 2023 Cuma 11:56
Konya’da çeyrek altınla yarışan şahane lezzet: Bamya Çorbası! Orta Anadolu’da yapılan bamya çorbası Konya’da klasik menülerde ara yemeği olarak önem arz eder. Konya’da pilav (düğün ve davet yemekleri) ve kara yemek takımında (geleneğinde olduğu gibi) ekşi olduğu için tatlıdan sonra verilerek ikinci tertip yemeklerin yenmesi için iştah açar. Kurutulmuş çiçek bamyalar ve kuşbaşı et ile hazırlanır.

 

Kurutulmuş bamya ve et ile hazırlanan kuyruk yağı ile lezzetlendirilen bamya çorbası yapmanın bazı püf noktaları bulunuyor. İşte nefis etli bamya tarifinin ayrıntıları...

ETLİ BAMYA ÇORBASI TARİFİ

Bamya Çorbası İçin Gerekli Malzemeler:

-1 adet büyük boy kuru soğan

-6 yemek kaşığı ayçiçek yağı

-2 tatlı kaşığı domates salçası

-300 gram dana eti

-150 gram kurutulmuş çiçek bamya

-1,5 litre su (et suyunu hazırlamak ve çorbanın yapımında kul

-2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu

-1 çay kaşığı tuz

ETLİ BAMYA ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Dana etini küçük kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın. İpe dizili olarak kurutulmuş çiçek bamyaları temiz bir bez içinde ovalayarak kıllarının dökülmesini sağlayın.

Kuru soğanı küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.

Ayçiçek yağının yarısını derin bir tencerede kızdırın. Küçük parçalar halinde kuşbaşı doğradığınız dana etini tencereye alın ve hafif bir renk alana kadar kavurun.

Kavrulmakta olan etlere çorbanın yapımında kullanacağınız suyu katın. Dana etlerini yumuşayana kadar pişirin. Et suyunun berrak olması için yüzeye çıkan et köpüklerini bir kevgir yardımıyla alın.

Kurutulmuş bamyaları ayrı bir tencerede üzerini geçecek kadar su ve limon suyu ilavesiyle kısa bir süre haşlayın. Suyunu süzdüğünüz bamyaların iplerini çıkartın.

Haşlanan etleri bir kevgir yardımıyla çıkartarak temiz bir tabağa alın. Et suyunu bir süzgeç yardımıyla süzdükten sonra bir kenarda bekletin.

Büyük boy bir tencerede kalan ayçiçek yağını kızdırın. Küçük parçalar halinde doğradığınız kuru soğanı, hafif bir renk alana kadar kavurun.

Domates salçasını katıp kavurma işlemini 2-3 dakika kadar sürdürün. Haşlanmış kuşbaşı dana etlerini ilave edin ve soğanlarla birlikte kavurun.

Yaklaşık bir litre kalan süzdüğünüz et suyunu tencereye aktarın.

Kaynamaya başlayan et suyuna kısa bir süre haşladığınız çiçek bamyaları katın.

Tuz ve taze sıkılmış limon suyunu kattığınız etli bamya çorbasını kısık ateşte 20-25 dakika daha pişirdikten sonra sıcak halde servis edin.

Afiyet olsun :)

KURU BAMYA NEDİR?

Bamya, ebegümecigiller familyasından ılık iklimlerde yetişen bir yıllık bitki türüdür. Kuru bamya ise bamyaların toplanıp fırında veya güneşli havada kurutulması ile ortaya çıkan ürüne denir. 

KURU BAMYA FAYDALARI NELERDİR?

-Lif açısından ve kaygan sıvısı nedeniyle mide ve sindirim sistemine dost bir bitkidir. 
-Vücuttaki toksinlerin atılmasına ve idrar yollarından bol su ile başaltım yapmasını sağlamaktadır. 
-Yine lif oranın yüksek olması nedeniyle uzun süre tokluk hissi sağlamaktadır.

DİĞER HABERLER