Konya'da Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Toros Dağları eteklerindeki Hadim ilçesinde üretilen tek çekirdekli üzümler tavanlara dizildi, kurumaya bırakıldı.
Yaklaşık bir ay önce bağ bozumunun ardından titiz bir çalışma ve bol emekle kurumaya bırakılan üzümler yavaş yavaş piyasaya sürülmeye başladı.
Evlerin tavanlarında güneş görmeden kurutulan Hadim'e has tek çekirdekli gök üzüme bölgede "yeşil zümrüt” deniyor.
Türkiye'de tek!
Güneş ışığı görmeden kurutulduğu için yeşil rengini koruyan gök üzüm, kendine has rengi, tadı ve kokusuyla çok beğeniliyor.
Gök üzüm, yüksekliği, iklimi, toprak yapısı ve güneş ışığı ortalaması gibi özellikleri bakımından uygun üretim koşullarına sahip Hadim'in Yağcı Mahallesi'nde yetiştiriliyor.
Konya'ya 125 kilometre uzaklıktaki Yağcı Mahallesinde 120 hanenin tamamı üzüm üretiyor.
Yerde değil tavanda kuruyor:
Üzümler, kurutulmak üzere çiftçilerin kendi imkânlarıyla hazırladığı gölgelik alanlarda veya evlerin tavanına gerilen tellerin üzerine salkımlar halinde asılarak kurumaya bırakılıyor.
Kuruduktan sonra ayıklanan üzümler güneş görmediği için kuru ancak yumuşak bir kıvamda kalıyor ve uzun süre tazeliğini koruyor.
Yetiştirmesi kadar kurutması da zahmetli olan gök üzüm, Yağcı Mahallesi sakinlerinin önemli gelir kaynaklarından biri.
Gök üzümün fiyat belli oldu:
Kurumaya bırakılan gök üzümler ayıklanarak yavaş yavaş tüketime sunulmaya başladı.
Salkımlar asılı oldukları yerden alındıktan sonra tek tek ayıklanıyor.
Bir kişi günde ancak 5 kilogram üzüm ayıklayabiliyor ve bu yıl mahalledeki 120 hane yaklaşık 100 ton üzüm kuruttu.
Yağcı Mahallesinde kurutulan gök üzüm bu yıl 200-2020 TL aralığında satılacak.
Üzümün toptan fiyatı ise 175-180 TL olarak belirlendi. Yöre halkının kuru gök üzüm telaşı ekim ayı boyunca sürecek.
(Meltem Gürbüz)