E-gazete
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte ayakkabı tamircilerinde yoğun mesai başladı.
Ayakkabı, bot ve çizme fiyatarındaki artış insarı tamire yöneltti. 
Kış mevsiminin hemen öncesinde dağılan, eskiyen ayakkabıların yeniden ortaya çıktığını söyleyen ayakkabı tamircisi olan Hakan Dalda ‘' Ayakkabı fiyatları aşırı yüktseldi. 400-500 liraya ayakkabı alınıp mevsim sonunda atılıyor yenisi alıyordu ancak şimdi işler öyle değil. Artık insanlar aldıkları ayakkabıyı, çantayı atmıyor tamir ettirip kullanıyor. Bir taraftan çok fazla alışveriş yapan insanlar varken bir taraftan da eski ayakkabılarını yenileten insanlar var. Hem benim hem de meslektaşlarımı işleri bu sıralar çok yoğun'' dedi.  
Eleman yetişmiyor!
25 yıldır ayakkabı imalatında çalışan Hakan Dalda 5 yıldır da ayakkabı tamircisi olarak mesleğini sürdürüyor. Eleman yetişmediğini söyleyen Dalda ‘' Konya'da 50 tane ayakkabı tamircisi anca vardır. Artık eleman yetişmiyor. Meslek liselerinde ayakkabı imalatı öğretiliyor. Çocuklara okulda teori öğretiliyor ama pratikte bu işi bilen çocuk gelmiyor. Ayakkabı tamiri çıraklıktan öğrenilmesi gereken bir iştir. Şimdiki nesilde bu işin meraklısı olmadığı için tamircilerin sayısı gittikçe azalıyor. İnsan olduğu sürece bizim mesleğimiz yaşamaya devam edecektir. Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği biz yaşatmaya çalışıyoruz. ‘' dedi.
Ayakkabılar neden pahalı?
Tamircilerin ortak görüşüne ayakkabıda kullan-at mantığı oturduğu için fiyatlar hızlı artıyor. İnsanlar ayakkabılarını tamir ettirip uzun süre kullanmaktansa yenilemeyi tercih ediyor. Ayakkabı satışları azalsa fiyatların da düşeceğine inanıyorlar. Yine insanlar ayakkabılarını tamir ettirecek olsa bile yeteri kadar tamirci olmadığı için bu ihtiyaca cevap verilemeyecek. Çırak, kalfa, usta zinciri bozulduğu için ayakkabı tamircilerinin sayısı azalacak ve ayakkabı fiyatları artacak.  
(Meltem Gürbüz)