E-gazete
Mutfakların vazgeçilmezi olan ve neredeyse her yemeğe konan biber salçası yapımı hız kesmeden devam ediyor. Salçalık biber fiyatları sezon sonu yaklaştıkça yükselişe geçti.
Hasatta sona yaklaşıldı
Konya'da hala biber salçası yapmayanlar bir an önce tezgahlardan biber almakta fayda var. Hasatta sona yaklaşılan kapya biberinin fiyatı yükseliyor.
13-15 TL ile başlayan fiyatlar yükseldi
Gün geçtikçe fiyatı artan kapya biberinin hasadı ayın 1'inde başladı. 9-10 TL ile başlayan fiyatlar yükseldi. Bu sene biberin az olması salça yapmak isteyen vatandaşları etkileyecek. Konya'da havalar sıcak giderken, bir hafta on günde salça yapılıyor.  Salçalık biber fiyatlarının son hasadında düşmesi beklense de ileriki tarihlerde havaların soğuması vatandaşlara kurutma problemi yaşatabileceği ön görülüyor.  
Fiyatlar günbegün artıyor
Biber salçası yapımı ve biber satışı 12'nci ayın ortalarına kadar devam ediyor. Sıcaklardan dolayı biberlerin zarar görmeye başlaması fiyatların günbegün artmasına neden oluyor.
Konya'da salçalık biberin fiyatı
Konya'da biber sezonunun başlamasıyla biber 9-10 TL'ye satılırken şuanda fiyatları yükseldi. Konya'da salçalık biberin güncel fiyatı 18-20 TL arasında tezgahlarda yerini alıyor.  Hasadın başlamasıyla üzerine 8-10 TL fark koydu. Bu artış tarlada da yansıyor.
Biber Salçası Tarifinin Püf Noktası
Biber salçası yapımında kullandığınız etli kapya biberlerin körpe olması en önemli husus. Tohum ve sap kısımlarını dikkatli bir şekilde ayıkladıktan sonra kısık ateşte kaynattığınız salça karışımını dibinin tutmaması için uzun saplı tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Metal kaşık kaynayan salçanızın kıvamını sulandıracaktır.Salça yapımında sofralık tuz yerine (salçayı sulandırır) kaya tuzu kullanmayı tercih edin. Tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayın. Tuz, salçanın uzun süre bozulmadan saklanmasını kolaylaştırır. Bu yüzden tuz eklemekten korkmayın. Beş kilogram etli kapya biber ortalama 50-75 gram kaya tuzunu kaldırır.Salça kavanozunun üzerini sıvı yağ ya da eritilmiş tereyağıyla kaplayın. Salçanın havayla temasını kesin ve buzdolabında bozulmadan uzun süre dayanmasını sağlayın.Salça kavanozlarını kaynar suda uzun süre kaynatıp dezenfekte edin. Kapaklarının temiz ve zedesiz olmasına dikkat edin.Yaz sonuna doğru kullandığınız etli biberler ne kadar lezzetliyse hazırladığınız salça da o oranda lezzetli olacaktır.5 kilogram etli biberden ortalama 750 gram-1 kg. arası domates salçası elde edebilirsiniz.
(Mustafa İlker Şen)