E-gazete
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni eğitim ve öğretim yılı başlamadan yeni açıklamalar gelmeye başladı. Açık liseye geçiş noktasında yapılan açıklamalarda, açık listeye geçiş kaldırıldı mı sorusu akıllara geldi. Lise son sınıf öğrencilerinin üniversite sınavına hazırlanırken rahat bir şekilde sınava hazırlanma aşamasında her zaman açık liseye geçiş yaptığı biliniyordu. Bu duruma bağlı olarak da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada açık liseye geçiş prosedürü artık zorlaştı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile birlikte liselerde yeni dönem başlıyor. Liselere dair yeni giren yönetmelikle birlikte 4 ders ve üzeri bir zayıfı olan öğrencinin artık sınıf tekrarı yapacağı da belirtildi. Yönetmelikte yer alan diğer detaylar ise
İstisnai durumlar haricinde açık liseye geçiş olmayacak.
Bu durumla birlikte açık liseye geçiş noktasında kısıtlamalar başlamış oldu. Ayrıca sınıf tekrarı noktasında da artık en fazla 1 defa yapılacak. İkinci defa bir sınıf tekrarı olduğu taktirde ise direkt olarak okulla ilişiği kesilecek. Bu durumda ise öğrenci ile birlikte velinin de talebi dikkate alınarak mesleki eğitim merkezleri ile birlikte açık öğretim lisesine, açık öğretim imam hatip lisesi ile birlikte mesleki açık öğretim liselerinden birini tercih edebilecek. Bu liselerden birine kaydını yaptırarak eğitim ve öğretim hayatına devam edebilecek.
Liselerde, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan yeni açıklama ile birlikte sınıfta kalma geliyor. Sınıfta kalma ise 4 ve üstü dersten kalanlar 1 sene sınıf tekrarı yapacak. 2.kere aynı şekilde kalırsa eğitim ve öğretim hayatı örgün okullara gerçekleştiremeyecek. Öğrencinin veli ile birlikte okul müdürlüklerine ulaşarak dilediği bir açık öğretim okuluna kaydını yaptırabilecek.
Artık açık öğretim okullarına kayıt noktasında da isteğe bağlılık kalkıyor. Zorunlu bir durum olmadığı sürece hiçbir öğrenci açık liseye geçiş yapamayacak. Öğrencilerin üniversite sınavı için rahat bir ortamda çalışmak için geçtiği açık lise furyası da bu şekilde sonlanmış oldu. Eğitim ve öğretim eşitliği kapsamında bu uygulamaların gerçekleştirildiği belirtiliyor.