Konya’daki “tılsımlı gömlek” gizemini koruyor. Üzerinde melek ve halife isimleri var!

Fatih Bayram
İnternet Editörü
 Konya’daki “tılsımlı gömlek” gizemini koruyor. Üzerinde melek ve halife isimleri var!
Konya’da Hz. Mevlana’nın oğlu Sultan Veled’e ait müzede sergilenen tılsımlı gömleğin sırrı hala çözülemedi. Tılsımlı gömleğin üzerinde şekiller, harfler, melek ve halife isimleri yer alıyor. Sultan Veled’e ait olan bu gömleğin 14. Yüzyıldan kalma olduğu biliniyor.

Her yıl yaklaşık 4 milyon kişinin ziyaret ettiği Mevlana Müzesi'nde Hz. Mevlana ve ailesinin naaşları ile birlikte, dergahta kullandıkları eşyalar ve birçok önemli eser sergileniyor. Bunların arasında en dikkat çeken ise Hz. Mevlana'nın oğlu Sultan Veled'e ait "tılsımlı gömlek”. Pamuklu kumaştan dikilen gömlekte düğme ve bağ bulunmuyor.

tılsımlı gömlek

ÜZERİNDE MELEK VE HALİFE İSİMLERİ YER ALIYOR

Tılsımlı gömleğin üzerinde Fetih suresinin ilk üç ayeti yer alıyor. 14. Yüzyıla ait olan bu gömleğin sol ön yüzünde ise  Tevbe suresi 129. Ayeti bulunuyor. Ayrıca gömlekte Kelimei Tevhid, dört büyük melek ve dört halifenin isimleri, dualar ve nesih hattıyla tılsımlı yazılar yer alıyor.

tılsımlı gömlek

TILSIMLI GÖMLEĞİ GİYEN OSMANLI SULTANLARINA KILIÇ İŞLEMİYOR

Konya'daki Mevlana müzesinde bulunan bu gömleğin benzerleri İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi'nde sergileniyor. Osmanlı padişahları ve şehzadeleri tarafından da kullanılan tılsımlı gömlekler, savaşta yara almamak, savaşı kazanmak ve manen korunmak için giyiyorlardı.

tılsımlı gömlek

GÖMLEKTEKİ GİZEMLİ ŞEKİLLER ÇÖZÜLMEYİ BEKLİYOR!

Tılsımlı gömleğin üzerinde bulunan çeşitli geometrik şekiller, güneş motifleri ve harfler hala sırrını korumakta. Sırt bölgesinde bulunan güneş, ay ve dünya sembolleri, Türklerin astronomi ile olan ilgisini gösterirken bu tılsımlı gömleklerin çok yönlü bir araştırmaya muhtaç olduğu görünüyor.

tılsımlı gömlek

  • #konya #mevlana #tılsımlı gömlek

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • FL
    FATİH LORAS
    12 gün önce

    Kesinlikle bu gömleğin koruyucu olduğuna inanmıyorum çevşen ve muskayada inanmıyorum vede ret ediyorum. sebebi Allah’tan başka koruyucu yoktur. Koruma kavramını üzerimize taktığımız veya giyindiğimiz bir yazılı nesneye bağlarsak bu nesne ilah yerine konulmuş olur Allah korumayacakta seni bir nesnenin koruduğuna inanırsan yanılırsın yazı yazılan nesne korumaz ama Allah’ın bildirdiği şekilde savaş için zırh türü nesneler Allah’ın dilemesi ile korur.

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (1)
  • R
    Recep
    12 gün önce

    Muska cevşen veya tılsımlı gömlek gibi vesileler Rabbimizin korumasını talep etmektir. Bunlar Allah cc. İzni ile insanları Hıfzı muhafaza eder Biz rabbimize Hamdediyoruz böyle nimetleri bize sunduğu için

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER