Birikimlerimizi uyanıkların sofrasına katık etmeyelim!
ANAHTAR BİLGİ
Türkiye Aile Vakfı-TAV (Acil)
TÜRKİYE’MİN YÜZÜ GÜLÜYOR!
İki Başkent, Tek Yürek Konya’dan İstanbul’a Bir Yol Hikayesi - Ecdadın İzinde
TÜNELDE TERÖRSÜZ TÜRKİYENİN IŞIĞI GÖRÜNDÜ
Nisan Ayı Satış Rakamları Açıklandı!
Mağduriyetiniz kabul edilmemiştir!
İNSANIN KONUŞMALARI, DAVRANIŞLARI YA CENNETİ YA DA CEHENNEMİDİR
PKK NEDEN SİLAH BIRAKTI?
Türk ile Kürt bir olursa...
Oyun Kaliteli Galibiyet Güzel
KADERİ ÇİN’E TESLİM EDİLMİŞ UYGUR TÜRKLERİ
REZİLLİK DİZ BOYU
Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri
İnsülin, vücudun hücrelerini glikoz alımı için açılmasına yardım eden pankreas tarafından üretilen bir hormondur. Böylece tüketilen gıdalardan alınan glikoz, enerji için hücreler tarafından kullanılması sağlanmış olur.
İnsan vücudu ihtiyacından daha az insülin üretmesi durumunda, glikoz hücrelere girememektedir. Bu durum kandaki glikoz seviyesinin artmasına neden olur. Genelde kişi yemekle aldığı besin miktarını enerjiye dönüştürmek için ihtiyacından daha fazla insülin üretmektedir.
Vücuttaki hücreler insülinin etkilerine karşı dirençli olduğunda, pankreas daha çok insülin üretmek için fazla çalışır. Temel olarak hücreler, kan dolaşımındaki insülin varlığına rağmen, kandaki glikozun hücrelere yeterince girmesine izin vermez.
İnsülin direnci belirtileri;
İnsülin direnci başlangıcında, herhangi bir belirti ortaya çıkmakla birlikte yorgunluk, açlık, konsantre olmada zorluk çekme gibi belirtiler gösterebilir. Sıklıkla görülen diğer belirtiler ise şöyledir. Kilo alma (özellikle, göbek ve bel bölgesi), yüksek tansiyon, yüksek kolesterol seviyeleri gibi belirtilerdir. İnsülin direnci sonucu prediyabet veya tip 2 diyabetin gelişmesi durumunda, kan şekeri seviyeleri artmakta ve daha çok tip 2 diyabetin klasik belirtileri yaşanmaktadır.
İnsülin direnci neden olur?
İnsülin direncinin neden olduğu henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, aşırı kilolu veya obez olma, yüksek kalorili diyet, yüksek karbonhidrat veya yüksek şekerli diyetle beslenmek, hareketsiz bir yaşam tarzı veya fiziksel aktivite eksikliği, uzun bir süre boyunca yüksek dozda steroid almak, kronik strese sahip olmak, cushing hastalığı veya polikistik over sendromu hastası olmak gibi faktörlerin biri veya daha fazlası geçerli olduğunda, genellikle insülin direnci gelişebilmektedir. Aynı zamanda kanda dolaşan yüksek düzeyde insülin, karaciğer ve pankreasta depolanan aşırı yağ, yüksek inflamasyon seviyeleri olan koşulları taşıyan kişilerde de insülin direncinin ortaya çıkabildiği gözlemlenmiştir.
İnsülin direnci nasıl geçer? İnsülin direncinin tedavisi öncelikle diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini içermektedir. Düzenli aralıklarla yapılan orta yoğunlukta fiziksel aktivite ve düzenli beslenme ile birlikte verilen fazla kilolar, kandaki insülin seviyelerinin düşmesine ve dengeli bir hale gelmesine yardımcı olur.
İnsülin direnci teşhisi ve tedavisi için iç hastalıkları uzmanına (dâhiliye uzmanı) ya da endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.
İnsülin direncine ne iyi gelir?
Çemen otu tohumu, zerdeçal, zencefil, sarımsak, tarçın, yeşil çay, elma sirkesi, semizotu tohumu, kudret narı tüketmek faydalı olmaktadır. Ayrıca lifli gıdalar, meyve ve sebze tüketmenin yanı sıra karbonhidrat tüketimini azaltmak, trans yağlardan uzak durmak, şeker, şekerli içecekler, kekler, kurabiyeler ve hamur işlerini de sınırlandırmak yine fayda sağlayacaktır. Sağlıklı mutlu günler dilerim.
Yeşil Kahvenin Faydaları
HAVUCUN SAĞLIĞA FAYDALARI
Nane Limon Çayı
Maden Suyu Tüketimi
ÇÖREK OTU TÜKETMENİN FAYDALARI
Yoğurdun Sağlığa Faydaları
Yumurta Tüketmek İçin Nedenlerimiz Var
Günlük Yapabileceğiniz Beyin Egzersizleri
Nar Tüketmenin Faydaları
Kış İçin Kuşburnu Çayını Deneyin