Yunak Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri

 Yunak Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri
Konya ilinin ilk akla gelen ilçelerinden biri olan Yunak, hem konumu hem de sahip olduğu doğal ve tarihi kültürel noktaları ile dikkat çeken Konya ilçelerinden biridir. İşte Yunak hakkında merak edilenler…
Konya ile arasında yaklaşık 176 km mesafe yer alan Yunak, İç Anadolu Bölgesi'nde önemli bir noktada yer almaktadır. Cihanbeyli ve Sarayönü ile Kadınhanı ve Tuzlukçu ilçeleri ile çevrili olan Yunak, oldukça eski bir yerleşim yeridir. 
 
Yunak adının nereden geldiğine dair rivayetler ise dikkat çekicidir. Adını eski zamanlarda Turgutlu Kasabası halkının derede koyun, kuzu ve yün yıkamaları nedeniyle Yunak isminin yün yıkamaktan geldiği rivayet edilmektedir. 
 
Karataş Deresi'nde yıkanan yünler beyaz olduklarından Akşehir ve Konya'da kolayca alıcı bulması ve ‘'yünü ak'' ifadesinin zaman içinde Yunak adını aldığı da bir başka öne çıkan rivayetler arasında yer alıyor. 
 
Tarihi açısından pek çok medeniyete de ev sahipliği yapan Yunak, bu tarihi süreçte birçok miras da kazanmıştır. Kendine has yapıları ve kültürü, yöresel lezzetleri ile öne çıkan Yunak, yolu düşenlerin mutlaka gezip görmesi gereken yerlerden biridir. 
 
Yunak Tarihçesi Nedir?
 
Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Yunak, Lidya devletinin Kral Yolu'ndan geçmektedir. Altın Yolu olarak da bilinen bu yol Yunak ve çevresinin önemli bir yer olasını sağlamıştır. Çevresinin ormanlar ile kaplı olduğu ve yaygın olarak bağcılık yapıldığı düşünülmektedir. Bu kanıya ise elde edilen buluntular ile ulaşılmaktadır. 
 
1912 yılına kadar Çeltik kasabasına bağlı olan Yunak, sonrasında Hatırlı'ya bağlanmıştır. İlçe merkezinin Cihanbeyli'ye alınması üzerine de Akşehir'e bağlanan Yunak, daha sonra bucak statüsü kazanmıştır. 1953 yılında ise ilçe konumuna gelmiştir. 
 
Anadolu'nun orta kesimlerinde yer alan Yunak, tarihinde oldukça farklı birçok medeniyetin uğrak noktası olmuştur. İlçe yakınlarında Roma ve hatta Hitit devrinden kalma kalıntılar yer almaktadır. Çevrede yapılan bazı kazılarda ise çeşitli amaçlar ile kullanılan küpler bulunmuştur. 
 
11. yüzyılda Oğuz Türkleri Anadolu'nun doğusundan batısına doğru bir yelpaze gibi yayılmasının ardından bölgede Bizans hakimiyeti bitmiştir. Konya ve çevresi Oğuz Türklerinin batıya ilerleyişi için bir yığınak haline de gelmiştir. 
 
 
Yunak Gezilecek Yerler Nereler? 
 
Yunak ve çevresinde ziyaret edilmesi gereken birçok farklı tarihi ve doğal nokta bulunuyor. Bu rotaları keşfederek Yunak'ın tarihi zenginlikleri ile tanışabilirsiniz. Onlarca farklı tarihi kalıntıya ev sahipliği yapması sayesinde de kültür ve turizm açısından da çevresindeki diğer ilçelere nazaran daha iyi bir konumda yer almaktadır. 
 
Yunak'ta gezilecek başlıca yerlerden bazıları ise şunlardır:
 
Hazine İni
Karataş Mahalle Merkezi Cami 
Saat Kulesi
Yeraltı Şehri
Turgut Kasabası 
 
Tarihi ve doğal birçok rotaya sahip olan Yunak, ziyaretçilerin keyifli bir seyahat gerçekleştirmesini sağlamaktadır. İlçe merkezinde mağara ve sığınaklar ile sur kalıntıları, Turgut Kasabası Miskamit şehir harabeleri, Harunlar Köyü kale yıkıntıları, Pissiya şehri kalıntıları gibi ilçenin birçok farklı noktasında tarihi kalıntılar yer almaktadır.  
 
Yunak Nerede, Nasıl Gidilir? 
 
İç Anadolu Bölgesi'nin orta kesimlerinde yer alan Yunak, günümüzde Konya iline bağlı bir ilçedir. Doğusunda Cihanbeyli ve Sarayönü, güneydoğusunda Kadınhanı, güneyinde Ilgın, güneybatı bölümünde Tuzlukçu, batısında Afyonkarahisar, kuzeyinde ise Çeltik ve kuzeydoğunda Ankara yer almaktadır. 
 
Konya'nın kuzeybatı bölümünde yer alan Yunak, Konya'ya 176 km mesafede yer almaktadır. Konya merkezinden D300 ve Kadınhanı yolu üzerinden yaklaşık olarak 2 saat 5 dakikada Yunak ilçesine ulaşılabilir. İlçeye karayolu ile özel araçlar veya otobüsler ile de ulaşım sağlanabilir. 

Kaynak: Bülten

  • #Yunak Gezilecek Yerler Nereler #Yunak Tarihçesi Nedir #Yunak Nerede #Nasıl Gidilir?

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER