Şanlıurfa-Suriye sınır hattında toprak altından çıkartılan ve dünyada nadir bulunan keme mantarı, mart ayının ilk haftalarından itibaren tezgahlarda yerini almaya başladı. Ömrü oldukça kısa olan keme mantarı, haziran ayına kadar piyasada kilogramı yaklaşık 1500 TL'ye satılıyor. Yağışlı havalarda yıldırımın düştüğü bölgelerde toprak altında yetişen ve bir mantar türü olan kemenin, kırmızı ete göre 7 kat daha fazla proteine sahip olduğu belirtiliyor. Şanlıurfa'nın zengin yemek kültürüyle öne çıkmasıyla birlikte, işletmeciler keme mantarını fıstıkla harmanlayarak Urfa kebabı ile birleştirmeye başladılar.
Şanlıurfa'da genellikle kıyma kebabına harmanlanarak hazırlanan keme mantarını fıstıkla birleştirerek yeni bir lezzet ortaya çıkardıklarını belirten lokantacı Necip Özbek, siparişlere yetişmekte zorlandıklarını ifade etti.
Keme mantarlı 'atom kebabı' porsiyonun 600 TL'den satıldığını aktaran Özbek,''Fıstıklı şimşek enerjili keme kebabını yiyen kişi, bu tadı asla unutmaz. Ömrü kısa, her derde deva kemenin fiyatı etten daha pahalıdır. Altın borsası gibi sürekli yükseliyor. Kemenin özel müşterisi vardır. Lezzetiyle hemen fark edilen keme, servise sunulmadan zahmetli işlemlerden geçiyor. Keme genellikle yağışların bol olduğu bölgelerde yıldırımın düştüğü yerlerde yetişiyor. Daha sonra bu kemeler köylüler tarafından toprak altında çıkartılıp pazarda satılıyor. Yıldırımın vermiş olduğu enerji toprak altında bir mantar türü olarak sofralarımıza geliyor. Ömrü kısa olan keme piyasada sadece 2 ile 3 ay arasında bulunabiliyor. Kilosunu 1500 TL'ye yakın. Kemelerin soyması ve delinip şişe takılması zor bir işlemdir. Biz ilk defa müşterilerimize bir lezzet sunmak için kemeyi Urfa fıstığıyla harmanlayarak farklı bir lezzet sunmaya başladık. Adına ise ‘atom kebabı' koyduk. Altın gibi sürekli yükselen keme kebabının porsiyonu ise 600 liradan satmak zorunda kalıyoruz. Fıstıklı kemeyi tadan müşterilerimiz, bu keme kebabının müptelası oluyor" dedi.
'Atom kebabı' ismiyle servis edilen yemek kısa sürede müşterilerin favorisi haline gelirken, işletmeciler siparişlere yetişmekte zorlanıyor.
Şanlıurfa-Suriye sınır hattında toprak altından çıkartılan ve dünyada nadir bulunan keme mantarı, mart ayının ilk haftasından itibaren tezgahlarda yerini almaya başladı. Ömrü oldukça kısa olan keme, haziran ayına kadar piyasada kilosu yaklaşık 1500 TL'ye satılıyor. Yağışlı havalarda yıldırımın düştüğü bölgelerde toprak altında yetişen ve bir mantar türü olan kemenin, kırmızı ete göre 7 kat daha fazla proteine sahip olduğu belirtiliyor. Yemek kültürüyle öne çıkan Şanlıurfa'da ise, işletmeciler keme mantarını fıstıkla harmanlayarak Urfa kebabı ile birleştirdi.