Son derece lezzetli tatlılardan biri olan Konya usulü saç arası tatlısı, özellikle Konya ve çevresinin yöresel lezzetlerinden biri olmasıyla dikkat çekiyor. Kendisine has lezzeti ile bölgenin mutfağının en çok bilinen tatlılarından biri olan Konya usulü saç arası tatlısı, kolay bir şekilde yapılmasıyla mutfakların vazgeçilmezi olacak tatlı tarifleri arasına da adını yazdırıyor.
Konya'nın popüler lezzetlerinden biri olan Konya usulü saç arası tatlısının tarifi yöresel haliyle yapıldığında çok daha lezzetli oluyor. Püf noktaları olan Konya usulü saç arası tatlısının püf noktalarına dikkat edilmesi lezzeti önemli ölçüde artırıyor. Bu nedenle Konya usulü saç arası tatlısını bölgesel tarifiyle yapmak öneriliyor. Peki Konya usulü saç arası tatlısı nasıl yapılır? İşte Konya usulü saç arası tatlısı tarifi ve malzemeleri…
KONYA USULÜ SAÇ ARASI TATLISI NEDİR?
Lezzetli yöresel tatlılardan biri olan saç arası, Konya ve çevre illerinde biliniyor. Özellikle düğünlerde servis edilmesiyle de ayrı bir anlam taşıyan Konya usulü saç arası tatlısı, özel olarak hazırlanıyor. Geçmişte iki sacın arasında pişirildiği için bu ismi almış olan Konya usulü saç arası tatlısının yöresel tarifi her geçen gün daha çok ilgi görmeye başlamış bulunuyor.
KONYA USULÜ SAÇ ARASI TATLISI MALZEMELERİ NELERDİR?
Yufkadan yapılan bir tatlı olan Konya usulü saç arası tatlısı, hemen hemen her mutfakta yapılabilecek yöresel tatlılar arasında yer alıyor. Konya usulü saç arası tatlısı için bazı malzemeleri hazırlamanız gerekiyor. İşte Konya usulü saç arası tatlısı tarifi için gerekli olan malzemeler:
Hamuru için;
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı su bir silme
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı süt
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un
Arası için;
- 1 paket krema
- Ceviz
Şerbeti için;
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- Birkaç damla limon
Üzeri için;
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
KONYA USULÜ SAÇ ARASI TATLISI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Konya usulü saç arası tatlısı için ilk olarak soğuk kullanılacak olan şerbeti hazırlamanız gerekiyor. Bunun için su ve şekeri 10 dakika boyunca karıştırarak kaynatın. Ardından üzerine birkaç damla limon suyu ekleyin. Limon ekledikten sonra 2 dakika kadar daha kaynattığınız Konya usulü saç arası tatlısının şerbetini soğuması için bir kenara alarak, hamur için hazırlıklara başlayın.
Konya usulü saç arası tatlısının hamuru için önce sıvı malzemeleri karıştırıp sonra kabartma tozu ile azar azar unu ilave ederek yoğurma işlemi gerçekleştirin. Yoğurduğunuz hamur yumuşak ve ele yapışmayan bir kıvam aldığında bezeler halinde hamuru ayırıp bir poşetle örtün. Bezeleri poşet yardımıyla yarım saat kadar dinlendirdikten sonra bezelerin her birini un yardımıyla olabildiğince ince açın.
Bezeleri açtıktan sonra açılan yufkaların üzerine fırça yardımıyla krema sürüp üzerine ceviz serpiştirerek her bir beze için aynı işlemi gerçekleştirin. Ardından yufkaları ortadan ikiye kesip yarım dair olan yufkaları iki tarafından eşit olacak şekilde büzerek rulo halinde sarın. Yağlanmış tepsiye hazır olan Konya usulü saç arası tatlısını dizin ve üzerine eritilmiş tereyağı ile sıvıyağ karışımını sürün. 180 derecede altı üstü iyice kızarana kadar pişirdiğiniz Konya usulü saç arası tatlısını şerbetle buluşturun.
KONYA USULÜ SAÇ ARASI TATLISI NASIL SERVİS EDİLİR?
Şerbetli bir tatlı olduğu için çayın yayına yakışan Konya usulü saç arası tatlısı, dondurma ile servis edilebiliyor. Aynı zamanda çay ve kahve yanına da çok yakışan Konya usulü saç arası tatlısı, çay saatlerinin vazgeçilmezi haline gelecek bir lezzet halinde size yöresel bir tat sunuyor.
