Konya'nın Karapınar ilçesinin Akviran yaylasında oluşan Çıralı Obruğu, tarımsal sulama ve mevsimsel nedenlerden dolayı tamamen kurudu.
Doğal yollardan oluştu!
Roma Dönemine ait yaşam izleri taşıyan Çıralı Obruğu, suyun kolayca eridiği karbonatlar ve kireçtaşları içeren tabakaların eriyerek oluşturduğu derin çukurların yeraltı suları ile dolmasıyla oluştu. Konya'nın doğal güzellikleri arasında sayılan obruk tamamen kurudu.
Eski halinden eser kalmadı
Eskiden yerli ve yabancı turistlerin akın akın gittiği birçok aktivite yapıldığı gölün eski halinden eser kalmadı. Kurak geçen yıllar ve tarımsal sulamanın yer altı sularını azaltması nedeniyle göl kurudu. Kurumadan önce masmavi görüntüsü ve etrafını saran çiçeklerle insanları büyüleyen Çıralı Obruğu eski günlerini özlüyor.
İnanç turizmiyle de öne çıkıyor
Eşsiz coğrafi yapısıyla Çıralı Obruğu, farklı karstik şekilleri ve kayadan oyma yapıları ile büyük ilgi görüyordu. Çıralı Obruğu, Hıristiyanların kullandığı bir bölge olarak inanç turizmi açısından da öne çıkıyor. Kuruyan göl bölgeye turist ziyaretlerini de azalttı. Aşırı kuraklık, tıpkı Meke Gölü gibi Konya'nın güzel bir gölünü daha yok etti.
(Mustafa İlker Şen)