DOLAR
38,23
EURO
43,48
STERLİN
50,94
GRAM
4.141,23
ÇEYREK
6.808,58
YARIM ALTIN
13.608,17
CUMHURİYET ALTINI
27.089,88

Karahindiba Nedir? Karahindiba Faydaları ve Zararları Nelerdir? Karahindiba Çayı Nasıl Yapılır?

 Karahindiba Nedir? Karahindiba Faydaları ve Zararları Nelerdir? Karahindiba Çayı Nasıl Yapılır?
Yol kenarında gördüğümüz ve üfleyip geçtiğimiz karahindibanın mucizevi faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Papatyagiller ailesine ait çok yıllık otsu bitki olan Karahindiba, Türkiye’de kendi kendine yetişir ve yaygın şekilde bulunmaktadır.

Karahindiba kurumadan önce yeşil yapraklı ve sarı çiçekleri ile papatyaya benzerliğinden karıştırılır. Nisan ve mayıs aylarında  daha çok göze çarpan bu bitki, güneyik, çıtlık, katagan, radika ve acıgünek, keklikotu gibi isimlerle de halk arasında hitap edilir.

Ege'de sofraların olmazsa olmazı radikayı duyduysanız aslında karahindibanın ta kendisi. Karahindiba otu kökten çiçeğe kadar faydalıdır ve vitamin, mineral, lif bakımından çok zengindir. Yeşillikleri çiğ ya da pişmiş olarak tüketilir.

Yemeklerde ve salatalarda ya da çayını gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Yüksek potasyum oranının yanı sıra A, C vitaminlerini içinde barındıran karahindiba çiçeği tam bir besleyici vitamin deposudur. Alternatif tıpta kullanılarak hastalıklara derman oluyor. Bazı ülkelerde kökü kurutularak kafeinsiz sağlıklı karahindiba kahvesi hazırlanıp içildiği de söylenebilir.

Karahindiba Faydaları Nelerdir?

  • Karahindiba çayı iyi bir sakinleştiricidir. Uykusuzluk ile stres, yorgunluk ve anksiyeteye iyi gelir.
  • Kökleri antiviraldir. Virüs ve bakterilerin enfeksiyonlarına karşı kullanılır. Vücuttaki iltihabı atar.
  • Kraciğer ve safra kesesi fonksiyonlarını destekler. Karaciğer ve safranın işleyişine yardımcı olarak bu organların iş yükünü azaltır.
  • Kan basıncını düşürür. Tansiyon düşürücü özelliği ile inme oranının azaltılması, böbrek fonksiyonlarının korunması ve kalp yetersizliğinin ilerlemesinin önlenmesinde de yararlı olabilir.
  • Karahindibanın çiçekleri bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalık kapma riskini azaltır.
  • Yaprakları demlendiğinde idrar söktürücü ve böbreklerin çalışmasın katkıda bulunur. Diüretik etki yaparak idrar söktürücü bitkiler arasındadır.
  • Karahindiba çiçeklerini kurutulup çay olarak ya da çiğ olarak tüketildiğinde kanı temizler
  • Kolesterolü dengeler.
  • Kalp sağlığını güçlendirir.
  • Damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır ve vücudun canlanmasını sağlar.
  • Kan şekeri seviyelerini düzene sokar ve diyabeti olan hastalar kullanıyor.
  • Romatois, ikter, romatoid artrit, gut gibi hastalıklara faydalar sağlar.
  • Diüretik etkisiyle ödemin atılmasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Sindirim sitemini düzene sokarak mide ve bağırsak dostudur.
  • Aknelere iyi gelir ve sivilceleri söndürür.

Karahindiba Ne İşe Yarar?

Karahindiba bitkisinin hem çay olarak tüketimi hemde çiğ yenmesinin faydaları ve işe yaradığı alanlar saymakla bitmiyor. Özellikle yaprakları salatalara katılarak, kökü henüz yaşken doğranıp salatalara eşlik ediyor.

Sindirim sistemi hastalıklarında, sakinleştirici olarak, kalp sağlığında, vitamin eksikliğinde ve daha bir çok sağlık alanında kullanılıyor. Aynı zamanda narin yapısıyla üfleyerek bizi gülümsetiyor.

Karahindiba Zararları Nelerdir?

Karahindiba böylesi faydalı ve besleyiciyken herkesin kullanamayacağını da söylememiz gerekir.

  • Karahindiba çayı böbrekler için faydalı olduğunu söylemiştik ancak böbrek yetmezliği ve böbrek nakli olan hastalara zararlı olabilir.
  • Çocuklarda ve bebeklerde alerjiye ve farklı etkilere neden olabilir kullanırken dikkat edilmesi gereken bir bitkidir.
  • Mide rahatsızlıkları olanlarda hastalığın alevlenmesine neden olabilir.
  • Hamileler ve emziren kadınların tüketimi hakkında zararlara neden olabileceğinden dolayı mutlaka doktora danışılarak tüketilmesi gerekir.
  • Diüretik ve antiviral ilaçlarla etkileşime girip farklı etkiler yapabilir. Bundan dolayı ilaçlarla birlikte kullanımı önerilmez.

Karahindiba Çayı Kaç Gün İçilmeli?

Karahindiba çayı kahvaltıdan yarım saat önce aç karnına her gün tüketilmesi önerilmektedir. Gün içerisinde 2 defadan fazla doz alınmaması gerekir. Yol kenarında yetiştiği için toplanmış olan bitkinin kökleri önce iyice temizlenmektedir. Ardından gölge bir alanda kurutulur böylelikle uzun bir süre boyunca kullanılabilir ve faydalı etkilerini ortaya çıkarabilir.

Karahindiba Çayı Nasıl Yapılır?

Bitki çaylarını çok tercih ediyor ve hâlâ denemediyseniz karahindiba kökü ve çiçekleriyle ile hem sağlıklı hem de lezzetli bir çay hazırlamaya başlamalısınız. Karahindiba çayının etkisini en iyi şekilde göstermesi için her seferinde taze bir demlemenizi öneririz.

Karahindiba çayını demlerken; kurutulmuş karahindiba yapraklarından 6 çorba kaşığı, kurutulmuş köklerinden 6 çorba kaşığını kaynamış 4 su bardağına ekleyin. Kaynadıktan sonra 15 dakika cezvenin ağzı kapatılarak buharda demlemeye bırakılır.

Ciltteki akneler için kullanım önerimiz karahindiba yaprakları kaynayan suya atılarak 10 dakika demlenir ve soğuduktan sonra cildinize tonik uygular gibi pamuk ile sürülür. Durulama gerektirmez.

 

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER