Cihanbeyli Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri

 Cihanbeyli Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri
İç Anadolu Bölgesi’nde en çok merak edilen ilçeler arasında Cihanbeyli öne çıkıyor. Cihanbeyli ilçesi nereye bağlı? Cihanbeyli ilçesinin tarihçesi ve gezilecek yerleri ile ilgili tüm bilgiler…

Geleneksel yemeklerin hâlen yaygın olarak yapıldığı ender ilçelerden biri olan Cihanbeyli hakkında detaylı bilgiler merak ediliyor. Kendine has mutfağı, kültürel ve tarihi özellikleri ile öne çıkan Cihanbeyli ilçesinin tarihçesi araştırılıyor. Cihanbeyli hangi ile bağlı? Cihanbeyli nerenin ilçesi? 

Cihanbeyli Nerenin İlçesi?

Cihanbeyli ilçesi Konya'ya bağlı bir ilçedir. Cihanbeyli, Konya il merkezine 100 km uzaklıkta konumlanır. Tuz Gölü'nün batısında yer alan Cihanbeyli, Konya'nın şehirleşme tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptir. Günümüzde Konya'yı Cihanbeyli'den ayıran doğal sınırlar yoktur. Bu bakımdan Cihanbeyli ilçesinin tarihsel gelişimi Konya kapsamıyla aynıdır. Cihanbeyli ilçesinin ilk yerleşim yeri olarak adı Esbikeşan'dır. 

Cihanbeyli ilçesi zamanla İnevi adını almış ve uzun yıllar bu şekilde kalmıştır. Esbikeşan ilçesi bucaklıktan ilçeliğe geçiş süresi sık sık tekrarlamıştır. 1866 yılında Kulu Köyü Esbikeşan adı ile ilçe olmuş ve Cihanbeyli ile Şerefli Koçhisar Kulu Köyüne bağlanmıştır. Cihanbeyli ilçesi, İç Anadolu Bölgesi'nin orta kısımlarına düşer. Cihanbeyli ilçesinin kurulduğu yerleşke, kuzey tarafa uzanan Konya Ovası'nın devamı niteliğinde kabul edilir. 

İlçemiz Hakkında

Konya Cihanbeyli Tarihçesi 

Konya'da Böğrüdelik Köyüne Canbegli Aşireti yerleşir. 1928 yılında ilçe merkezi olan bu köy daha sonra Cihanbeyli ilçesiyle bağlanır. 1929 yılında Böğrüdelik ilçelikten kaldırılır. Canbeyli aşiretinin adına uygun olacak şekilde Mürseli Efendi adı Cihanbeyli'ye dönüşür. Cihanbeyli ilçesi, Türkiye'nin Konya iline bağlı bir ilçedir. Konya il merkezinin kuzeybatısında yer almaktadır.

Konya'nın pek çok ilçesi gibi Cihanbeyli de tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile öne çıkar. Ayrıca bu ilçenin kendine has mutfağı günümüzde etkinliğini sürdürmektedir. 
Cihanbeyli'nin geleneksel konut mimarisi taş ve kerpiçten yapılan evlere sahiptir. İlginç mimarisi ile dikkat çeken bu evler yerleşkenin tarihi hakkında bilgiler verir. Doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve kültürel zenginlikleri dikkat çeken Cihanbeyli ilçesi Konya il merkezinin kuzeybatısında yer alır. Ayrıca ilçede yılın belirli zamanlarında halıcılık festivali yapılmaktadır. 

Konya Cihanbeyli Gezilecek Yerleri 

Konya'ya bağlı Cihanbeyli ilçesinin doğusunda Tuz Gölü ve Aksaray ili, batısında Sarayönü ve Yunak ilçeleri bulunur. Cihanbeyli'de bulunan gölet, doğal güzellikleriyle ziyaretçilere huzurlu bir ortam sunar. Konya'nın ilçeleri arasında yer alan Cihanbeyli, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir ilçedir. Yolunuz Konya'ya ve Cihanbeyli ilçesine düştüğünde Tuz Gölü ve Kuşça Celil Boğazı Peribacaları'nı ziyaret edebilirsiniz.

CİHANBEYLİ'NİN ALTYAPISI VE ÜST YAPISINDA DEĞİŞİM SÜRÜY0R

Cihanbeyli ilçesine bağlı Kuşça köyünde peribacaları vardır. Türkiye'de Kapadokya, Afyon ve Narman'dan sonra dördüncü peribacası bölgesi olarak kabul edilen özel bir yerdir. Celil Boğazı Peribacaları, farklı şekillere sahip doğal harikalarından oluşur. Bazıları eski dönemlerde barınak olarak kullanılan bu doğal şekiller görülmeye değerdir. 

Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü, Konya ve Aksray'ın kesişim noktasındadır. Tuz Gölü ve çevresindeki mesire yerlerine Cihanbeyli ilçesinin köylerinden ulaşmak mümkündür. Tuz Gölü, ülkemizin tuz ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayan çok büyük ve doğal güzellikte bir yerdir.

Konya Cihanbeyli Nerede?

Konya'nın ilçelerinden Cihanbeyli, yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ilçesidir. Doğal yapıları ve güzelliği ile öne çıkan Cihanbeyli ilçesi şehir merkezine 100 km uzaklıktadır.

Cihanbeyli'nin doğusunda Tuz Gölü ve Aksaray ili, batısında Sarayönü ve Yunak ilçeleri vardır. Güneyinde ise Altınekin İlçesi, Kuzeyi Kulu ve Ankara'nın Haymana ilçeleriyle bulunur. Yüzölçümü yaklaşık 4.109 km²'dir.

 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #cihanbeyli #cihanbeyli haber #cihanbeyli konya

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER