Budapeşte Gezi Rehberi - Budapeşte Gezisi Hakkında Bilgiler

 Budapeşte Gezi Rehberi - Budapeşte Gezisi Hakkında Bilgiler
Budapeşte Gezi Rehberi - Budapeşte Gezisi Hakkında Bilgiler

 

Budapeşte, Macaristan'ın başkenti ve Doğu Avrupa'nın en güzel şehirlerinden biridir. Tuna Nehri'nin her iki yakasını da kapsayan tarihi merkezi, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Bu, Budapeşte'de görülecek pek çok şeyin olduğu anlamına gelir: olağanüstü mimari anıtlar, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun tarihi mirası, Tuna Nehri üzerindeki muhteşem köprüler, şifalı kaplıcalar ve keyifli yeşil parklar. Ek olarak, pek çok turistik yer birbirine yakın olduğundan, bir yürüyüş sırasında birçok ilginç yeri ziyaret edebilirsiniz.

Budapeşte gezi rehberi için en önemli konular ; Budapeşte'de gezilecek yerler, Budapeşte gece hayatı, yeme içme ve konaklamadır. Yazının devamında tüm bu konu başlıklarını bulabilirsiniz.

Budapeşte'de Gezilecek Yerler

Budapeşte'de o kadar çok gezip görülecek yer var ki, bunların tamamını 1-2 günde görmek neredeyse imkansız bu yüzden biz şehirdeki en önemli ve en popüler turistik cazibe merkezlerinden bahsedeceğiz.

Macaristan Parlamento Binası

Bu şaşırtıcı derecede güzel bina Neo-Gotik tarzda inşa edilmiştir ve Londra'daki Westminster Sarayı'na çok benzemektedir. İçeride Macar hükümdarların heykelleriyle süslenmiş Parlamento Salonu bulunmaktadır ve Av Salonu ile Akranlar Odası'nda fresklere ve tablolara hayran kalabilirsiniz. Burada, küçük bir müzede Aziz Stephen'ın gücünün sembolleri saklanıyor: taç, asa, küre ve kılıç.

Macaristan Parlamento Binası turları farklı dillerde mevcuttur. Çok uzak olmayan bir yerde Kossuth Anıtı ve ülkenin liderleri Francis II Rákóczi, Attila Jozsef ve Imre Nagy'ye ait çeşitli anıtlar bulunmaktadır.

Aziz Stefan Bazilikası

Budapeşte'nin en büyük katedrali ve Neo-Rönesans tarzında çarpıcı bir mimari şaheserdir. XIX yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir ve şu anda Macaristan'ın ilk kralının adını taşımaktadır. Tapınağın duvarları ve sütunları mermerle kaplanmıştır ve iç mekanları ustaca yapılmış mozaikler, fantastik kabartmalar ve muhteşem resimlerle süslenmiştir.

Bazilika neredeyse her akşam org konserlerine ev sahipliği yapıyor. Biletler katedralin gişesinde satılıyor. Ayrıca tapınağın kubbesinin altındaki gözlem güvertesine çıkarak şehrin harika manzarasını seyredebilirsiniz.

Gellért Hamamı

Gellért Termal Banyosu, Budapeşte'nin en güzel su terapisi tesisidir. Gellért Hotel'in lüks Art Nouveau spa salonunda yer almaktadır. Bina XX yüzyılın başlarında Art Nouveau tarzında inşa edilmiştir. Dışı ve içi su terapisi merkezi olmaktan çok bir sarayı andırıyor. Cephe sıva ve kabartmalarla kaplıdır ve bina görkemli oyma sütunlar, bronz heykeller, vitray pencereler ve cam tavanlarla dekore edilmiştir.

Gellért Termal Banyosu, Budapeşte'nin merkezinde, Özgürlük Köprüsü'nün yakınında yer almaktadır. Buda tarafından 7, 907 ve 973 numaralı otobüsler, 19, 41, 47, 48, 49, 56, 56A numaralı tramvaylar ile Gellert Hamamı'na ulaşabilirsiniz. Peşte tarafından 15, 115, 979, 979A numaralı otobüsler, 2 numaralı tramvay, 83 numaralı troleybüs ile gidebilirsiniz.

Budin Kalesi

Budin Kalesi, Macar krallarının eski ikametgahıdır. Kale ve saray kompleksi, şehir merkezinde Kale Tepesi'nin zirvesinde yer almaktadır. Bu anıt ülkenin gururu olup UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. XIII. Yüzyılda inşa edilen St. Matthias Kilisesi, Balıkçı Tabyası, Sandor Sarayı, Kutsal Teslis Meydanı ve diğer birçok mimari anıtı içerir. Artık kalenin binaları Budapeşte Tarih Müzesi, Ulusal Galeri ve Széchenyi'nin adını taşıyan Ulusal Kütüphane tarafından işgal ediliyor. Budapeşte Kalesi kompleksini, tüm binaları ve anıtları etkili bir şekilde aydınlatıldığında akşamları görmek daha iyidir.

Şehirdeki en önemli turistik cazibe merkezlerinden biri olan Budin Kalesi, kesinlikle Budapeşte'de gezilecek yerler listenizde olması gereken bir yer.

Vajdahunyad Kalesi

Vajdahunyad Kalesi, Macar Milenyumunu kutlamak için 1896 yılında Városliget Park'ta inşa edildi. Ahşap ve kartondan yapılmış geçici bir yapıydı; Transilvanya'daki Hunyadi atalarının kalesinin bir modeliydi. Vatandaşlar yapıyı o kadar beğendi ki bu kez yeniden taştan yapıldı. Günümüzde Budapeşte'nin ünlü bir cazibe merkezidir. Vajdahunyad Kalesi topraklarında görülecek bir şey var: Romanesk manastırın kopyaları ve haklı olarak Budapeşte'nin incisi olarak kabul edilen Yak Şapeli, Havariler Kulesi ve muhteşem İtalyan sarayı. Kalenin kendisi, cephesindeki zarif kabartmalar ve heykellerle Barok tarzda bir mimari şaheserdir. Ayrıca kalenin topraklarında bir botanik bahçesi, Széchenyi Termal Hamamı ve çeşitli sergi merkezleri bulunmaktadır.

Budapeşte Merkez Hali

Budapeşte'nin bu en eski ve en büyük pazarı, alışveriş tutkunları için cazip bir yer olmasının yanı sıra önemli bir tarihi eserdir. Tesis, 19. yüzyıldan kalma güzel Gotik binada yer almaktadır. Burada el yapımı ürünler ve hediyelik eşyalar satın alabilir, geleneksel Macar mutfağı ve yerel şaraplarla tanışabilirsiniz.

Pazara M4 Metro hattı (Fővám tér durağı), 2, 46 ve 47 numaralı tramvaylar veya 15, 83 ve 115 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz

Balıkçı Tabyası

Kar beyazı Balıkçı Tabyası, adeta bir masaldan fırlamış gibi büyüleyici güzellikte bir kale. Başkentin en yüksek noktası olan Castle Hill'de yer almaktadır. Balıkçı Tabyası 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Mimari topluluk, Macaristan'ı kuran yedi Macar kabilesini simgeleyen yedi kuleden oluşuyor. Teraslar, geçitler ve merdivenler onları birbirine bağlar. Küçük kafenin yakınındaki platformlardan birinden Tuna Nehri'nin görkemli panoramasının ve Macaristan Parlamento Binası'nın muhteşem manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Balıkçılar Tabyası'na №16 ve 116 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz. Durağın adı Szentháromság tér'dir. Diğer bir seçenek ise dünyanın en eski fünikülerine binip Buda Kalesi'ne gitmek ve onu gördükten sonra birkaç yüz metre yürüyerek Tabya'ya ulaşmak.

Kahramanlar Meydanı

Başkentin en ünlü meydanlarından birinde Macaristan'ın ulusal kahramanlarının anısı ölümsüzleştiriliyor. Merkezde Karpatlar'ı geçen Magyar'ın onuruna Milenyum Anıtı var. Arkasında yarım daire şeklinde iki sütun bulunmaktadır. Bunların arasında Arpad Hanedanı temsilcileri, ünlü Transilvanya prensleri ve ulusal bağımsızlık savaşçısı Lajos Kossuth'un bronz heykelleri bulunmaktadır. Kahramanlar Meydanı, Macaristan'ın ulusal hazinesidir ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır.

Meydanın hemen altında Hősök tere metro istasyonu bulunuyor. 75, 79 numaralı troleybüsler ve 20E, 30, 30A, 105, 230 ve 979 numaralı otobüsler ile meydana ulaşabilirsiniz.

Budapeşte Kaç Günde Gezilir ?

Budapeşte için en azından 3 gününüzü ayırın deriz. Bu şehirde o kadar çok görülecek yer var ki saymakla bitmez. Ayrıca yapılacak çok sayıda turistik aktiviteyi de bulabilirsiniz. İdeal süre olarak 3 gün, eğer Budapeşte gece hayatı için de bir planınız varsa, bu süreye fazladan bir gün ekleyin deriz.

Budapeşte Gece Hayatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Budapeşte, bol miktarda ucuz alkol ve çok sayıda büyük, ucuz binaya sahip, büyük ve genç bir şehir olmanın harika birleşimine sahip - bu yüzden burası dünyadaki gece hayatı için en iyi şehirlerden biri.

Budapeşte gece hayatı için bir planınız varsa, konaklamanızı da Peşte tarafında yapın. Çünkü Buda tarafı şehrin en sessiz bölümü ve gece hayatı adına pek bir şey yok.

Budapeşte, en çok Ruin Pub'larıyla ünlüdür.

Harabe pub'lar Budapeşte gece hayatı sahnesiyle eş anlamlı hale geldi. Macarca'da romkocsma olarak adlandırılan harabe bar, temelde terk edilmiş bir binanın içinde yer alan bir içki işletmesidir. Birçok gece kulübüne de ev sahipliği yapan bu şehirde, geceleri mutlaka dışarı çıkın, havuz partilerine katılmayı düşünün ve gece hayatının en iyi olduğu bölgelerden biri olan beşinci bölgeye mutlaka uğrayın deriz. Daha detaylı gece hayatı rehber için tıklayın ; https://gezilecekyerler-listesi.com/budapeste-gece-hayati/

Budapeşte'ye Ne Zaman Gidilir ?

Dört mevsim harika bir güzelliğe sahip olan Budapeşte için en ideal zaman ilkbahar aylarıdır. Yaz aylarında Budapeşte çok kalabalık olduğu gibi otel fiyatları da oldukça pahalı olmaktadır. Bu yüzden mümkünse ilkbahar değilse sonbaharda bu şehri ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz.

Kış ayları Budapeşte'nin en sakin ve en ucuz olduğu dönemdir. Bu dönemde yaz aylarına nazaran çok daha uygun fiyatlı oteller bulabileceğiniz gibi tur fiyatları da ucuzdur. Ancak Budapeşte kış aylarında çok soğuk olabiliyor. Eğer soğuğa aldırış etmiyorsanız, Budapeşte'de kar yağdığı zamanda da bu şehri ziyaret edebilirsiniz. Çünkü şehrin bazı bölümleri karlar altında çok daha güzel bir manzaraya ev sahipliği yapıyor.

Budapeşte'de Nerede Kalınır ?

Buda ve Peşte, tarihsel olarak Tuna Nehri tarafından bölünmüş iki ayrı şehirdi ve 1873'te Budapeşte'yi oluşturmak için (Obuda ile birlikte) bir araya getirildi. Bugün şehir 23 bölgeye bölünmüş durumda ve nüfusun büyük bir kısmı daha kentsel bir his içinde yaşıyor. Pek çok yüksek, Romantik ve Art Nouveau tarzı binaların bulunduğu Peşte tarafı. Pest, Castle Hill ve Kraliyet Sarayı'nın hakimiyetindedir ve Gotik kiliseleri ve yüksekliği nadiren birkaç katı aşan antik evleriyle çok daha eski bir his verir.

Yaklaşık 1,8 milyon nüfuslu bir şehir olmasına rağmen Budapeşte'nin merkezi mahalleleri nispeten kompakt bir bölgede yer alıyor. Bu, belirli ilgi çekici yerlere veya etkinliklere yakın kalmayı seçebileceğiniz anlamına gelirken, diğer bölgelere ulaşmak için yürüyerek veya toplu taşımaya binmenin kolay olduğu anlamına gelir. Turistler için tek bir en iyi mahalle yoktur; Büyük tarihi cazibe merkezlerinin çoğu (hepsi değil) Kale Bölgesi, Parlamento ve Belváros çevresinde yoğunlaşırken, Yahudi Mahallesi'nde kesinlikle harika gece hayatı bulunabilir. En büyük otel yoğunluğu Belváros ve Yahudi Mahallesi'nde ve çevresinde toplanmıştır, ancak daha romantik bir seçim olan ve sizi arnavut kaldırımlı sokakların ve masal mimarisinin ortasına yerleştiren Kale Bölgesi'nde de çok sayıda otel bulunmaktadır.

Kale Bölgesi (Bölge I), Tuna Nehri'nin batı kıyısında yer almaktadır. Bu engebeli bölge, Matthais Kilisesi ve Kraliyet Sarayı gibi şehrin en etkileyici yerlerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Gündüzleri, özellikle yaz aylarında, tatillerde ve hafta sonlarında bu bölge turistlerle dolup taşmaktadır, bu nedenle kalabalıktan kaçınmak için günün erken veya geç saatlerinde ziyaret etmeye çalışın. Elizabeth Köprüsü'nün hemen güneyindeki Rudas Hamamları da dahil olmak üzere Budapeşte'nin termal banyolarının büyük bir kısmı bu bölgenin içinde ve biraz dışında bulunmaktadır. Bütün bunların çok turistik bir bölge olmasına rağmen, burada hala çok sayıda iyi restoran bulunmaktadır ve güney bölgelerinde bazı popüler gece hayatı mekanları bulunmaktadır. Peşte tarafından yürüyerek ya da toplu taşıma araçlarıyla ulaşmak çok kolay. Ayrıca burada çok sayıda otel, daire ve konukevi bulabilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER