Adana, zengin bitki örtüsü ve sağlanan desteklerle bal üretiminde üst sıralardaki yerini korumaya devam ediyor. Arıcılıkla ilgili eğitim faaliyetleri, verilen teşvikler ve Türkiye'deki birçok bal markasının Adana'da üretim yapması, kentin bu alandaki gücünü pekiştiriyor.
YÜKSEK KESİMLERDE BAL HASADI YAPILIYOR
Adana; iklimi, doğal ve tarımsal kaynaklara dayalı zengin bitki örtüsüyle arıcılıkta öne çıkıyor. Kış mevsiminde narenciye bahçelerine, ilkbahar ve yaz başında ayçiçeği tarlalarına yerleştirilen kovanlardan bal hasadı yapılırken, yaz aylarında ise kovanlar Toroslar'daki yaylalara ya da ülkenin diğer yüksek kesimlerine taşınarak üretim sürdürülüyor.
TÜRKİYE'DE 2. SIRADA
Bal üretiminde Türkiye genelinde ikinci sırada yer alan Adana'da, yıllık yaklaşık 13-15 bin ton arasında bal üretiliyor. Kentte faaliyet gösteren bal kooperatifi, tüm arıcıların ürettiği balları toplayarak pazarlama faaliyetleri yürütüyor ve arıcılığın gelişimine önemli katkı sağlıyor.
YURT İÇİ VE YURT DIŞINA ÜRÜN GÖNDERİLİYOR
Türkiye'deki birçok bal markasının üretim merkezi konumundaki Adana'dan hem yurt içine hem de yurt dışına ürün gönderiliyor. Değişen mevsim şartlarına bağlı olarak bazı yıllar üretimde ilk sıraya yerleşen Adana, uzun süredir bal üretiminde ilk üç il arasında yer alıyor.