Şebinkarahisar’dan ayrıldı! Trabzon’a bağlandı ve en sonunda il statüsüne kavuştu

 Şebinkarahisar’dan ayrıldı! Trabzon’a bağlandı ve en sonunda il statüsüne kavuştu

Osmanlı İmparatorluğu'nun sona ermesi ve 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla birlikte idari yapıda köklü değişiklikler gerçekleştirildi. Bu değişiklikler, birçok ilçenin ve şehrin geleceğini etkiledi. Cumhuriyet dönemiyle birlikte, bazı sancaklar il haline gelirken, çeşitli illerin sınırları da yeniden düzenlendi.

Cumhuriyetin ilanıyla statüsü değişti

Bu dönüşümden en çok etkilenen yerlerden biri Giresun oldu. Cumhuriyetin ilanıyla 1923 yılında il statüsüne kavuşan Giresun, bu tarihten önce Tanzimat döneminde idari olarak Şebinkarahisar'a bağlıydı. Daha sonra Trabzon'un bir ilçesi olan Giresun, Cumhuriyet'in ilanıyla il merkezi haline geldi.

Giresun il oldu, Şebinkarahisar ilçe 

Ancak, Giresun'un il olması, Şebinkarahisar'ın il statüsünün sona erdiği anlamına geliyordu. 10 yıl boyunca il olan Şebinkarahisar, 1933 yılında çıkarılan bir kanunla ilçe statüsüne indirildi ve Giresun'un bir ilçesi oldu.

İlçe sayısı sürekli arttı

Giresun'un ilçe sayısı zaman içinde arttı. 1923'te Giresun merkez, Tirebolu, Görele ve bu ilçelere bağlı Bulancak, Keşap ve Espiye bucaklarından oluşuyordu. Şebinkarahisar'ın ilçe statüsüne dönüştürülmesiyle birlikte, 1933 yılında Şebinkarahisar ve Alucra ilçeleri de Giresun'a dahil edildi. Sonraki yıllarda, 1934'te Bulancak, 1945'te Keşap, 1957'de Espiye, 1958'de Dereli, 1960'ta Eynesil, 1987'de Piraziz ve Yağlıdere, 1992'de ise Çanakçı, Güce, Doğankent ve Çamoluk ilçelerinin kurulmasıyla birlikte Giresun'un ilçe sayısı 16'ya yükseldi.

(Mustafa İlker Şen)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”