Konya'nın 31 ilçesinin içinden bir tanesi nüfus sayısı ve yüzölçümü bakımdan dikkat çekiyor. Bozkır İlçesinin bir kasabası iken 1990 yılında İlçe oldu. İlçenin tarihi ve Konya Tarihi ile ortak özelliklere sahip olması büyük önem taşıyor.
Konya'nın en küçük ilçesi
Konya'nın en az nüfus ve yüzölçümü bakımından en küçük ilçesi olan Yalıhüyük, 1972 yılına kadar köy, 1972 yılında Belediye, 09.05.1990 yılında ve 3644 sayılı Kanunla 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak ilçe konumuna geldi.
Yalıhüyük'ün yüzölçümü
İlçe merkezindeki Hüyük ve çevresi "Sit Alanı" ilan edildiğinden imara kapatılmıştır. Yüzölçümü 130 bin kilometrekare olan Yalıhüyük, Konya'da bulunan en küçük yüzölçümüne sahip ilçe olma unvanını elinde bulunduruyor.
Yalıhüyük'ün nüfusu
En son adrese dayalı nüfus sayımı verilerine göre Yalıhüyük'ün nüfusu bin 710 ve bu nüfus, 853 erkek ve 857 kadından oluşuyor. Yüzde olarak ise: %49,88 erkek, %50,12 kadın. En son verilere göre bin 710 nüfusa sahip olan Yalıhüyük, bazı mahallelerden az nüfusa sahip olması dikkat çekiyor.
Yalıhüyük ismini nerden aldı?
Birçok evin duvarlarında kabartma taş resimler bulunan Yalıhüyük'te, bazı eserler üzerindeki yazılar ve kabartma resimlerde Bizans dönemi Efes kültürüne ait izler bulunuyor. Bozkır'a 20 km uzaklıkta bulunan ilçe, Suğla Gölü kıyısında bulunan höyükten ismini aldı.
Kazı ve sondaj çalışmalarından anlaşıldığı kadarıyla Yalıhüyük ve çevresi tarihinin, Neolitik ve Kalkolitik dönemlere kadar gittiği görülüyor.
İlçenin geçim kaynağı
Temel geçim kaynağı tarım olan Yalıhüyük'te, Suğla Gölü sularının çekilmesiyle ortaya çıkan verimli tarım arazisi ve diğer tarım arazilerinde buğday, arpa, nohut ve yılda ortalama 11.000 ton da elma yetişiyor. 1998 yılında 579 dekar alanda şeker pancarı tarımı yapılan ilçede, haşhaş ekim izni çıkmış, ancak 1998 yılı itibarıyla haşhaş ekimi yapılmadı.
En önemli yaylası
Yalıhüyük'te bulunan Toros Dağları'ndaki Gölcük Yaylası, ormanlık alanı, pınarları ve serin, temiz havasıyla en önemli piknik ve mesire alanı olarak kullanılıyor. İlçede her yıl Temmuz ayında düzenli olarak "Gölcük Yayla Festivali" yapılıyor
(Mustafa İlker Şen)