Karaman’da 3 bin nüfuslu ilçenin kaderini değiştiren ürün!

 Karaman’da 3 bin nüfuslu ilçenin kaderini değiştiren ürün!
Karaman’ın Toroslar üzerinde yer alan 3 bin 434 nüfuslu küçük ilçenin kaderi bir ürünle değişti.

Karaman'ın nüfus bakımından en küçük ilçesi olan Başyayla ilçesinin kaderi kiraz ile değişti. Yılda üretilen 7 bin ton kiraz ilçenin geçim kaynaklarından biri olmayı başardı. Aroması ve dayanıklığı ile ön plana çıkan kirazın hasadına Haziran ayının sonuna doğru başlanılması planlanıyor.

Tarım alanların az olması meyveciliği arttırdı

Toroslar'ın üzerinde kurulu Başyayla ilçesinin en önemli geçim kaynağı tarım ve hayvancılık ancak dağlık arazi yapısı nedeniyle tarım alanlarının oldukça az olması ilçede meyve üretimini arttırdı.

1985 yılında tanıştılar

Başyayla ilçesinde yaşayanların 1985 yılında modern meyvecilikle tanışmasında sonra, kiraz üretimi ön plana çıkmaya başladı. Bugün ilçede tarım yapılabilecek her alanda kiraz bahçeleri bulunuyor. 3 bin 434 nüfuslu ilçede yılda yaklaşık 7 bin ton kiraz üretilerek yurt dışına gönderiliyor.

İlçenin kaderini değiştiren ürün

İhracatlık kirazla 1985 yılında tanışan Başyayla ilçe sakinleri, ondan önce Sultani denilen bir kiraz çeşidi üretimini yapıyorlardı. İhracatlık kirazla, piyasası olan ve gelir getiren kiraz bahçeleri yapılmaya başlandıktan sonra ilçenin kaderi değişti.

Haziran ayında hasadı yapılması planlanıyor

Kiraz üretimi için oldukça uygun bir yer olan Başyayla'da,  birçok yerde kiraz sezonu 15 günde biterken, ilçede 2 ay sürebiliyor. Mayıs ayında kızarmaya başlayan kirazın, hava şartlarına bağlı olarak Haziran ayının sonuna doğru hasadı planlanıyor.

 

  • #Karaman #Karaman haber #Karaman haberi #Karaman ilçeleri #Karaman ilçesi #Karaman haberleri

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • A
    Aydin
    9 gün önce

    Siz ne bicim adamlarımız 7 bin ton kac tir yapar hic hesap yapmiyor musunuz ayip ALLAH islah etsin yalan haber yapiyorsunuz bari az inandirici olsun

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • H
    Huseyin
    9 gün önce

    Nüfusa bolersek herhez 2 tondan fazla kiraza sahip demekki. Biraz garip geldi.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • M
    Mustafa
    9 gün önce

    Varlıklı adamın onlarca tonu var, fakirin yok... Dünya düzeni bu... gariplik filan yok.. Kimi suya muhtaç kimi kimi altına bulanmış et yiyor

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER