Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan kavun, gerek lezzetiyle gerek kendisine has kokusuyla adeta herkesin çok sevdiği meyve haline gelmiştir. Sağlık açısından da oldukça faydalı olan kavun, lezzetiyle damak çatlatıyor, bağışıklık sistemini ve hastalıklara karşı savunmayı destekliyor.
En çok kavun üreten ülke
Dünyada, 1 milyon 200 bin hektar alanda 27,5 milyon ton kavun üretimi yapılmaktadır. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nden alınan bilgilere göre; Dünyada en çok kavun üreten ülke 479 bin hektar alanla 13,5 milyon ton kapasitesiyle Çin tarafından yapılmaktadır. İran ve Türkiye, Çin'den sonra en fazla kavun üretimi yapan ülkeler arasında. Türkiye'de 81 bin 700 hektar alanda 1.8 milyon ton kavun üretimi ile bu kapsamda dünyada 2. sırada yer almaktadır.
En çok kavun üreten ilk 10 ülke
1-Çin
2-Türkiye
3-İran
4-Hindistan
5-Kazakistan
6-Amerika
7-Mısır
8- İspanya
9-Guatemala
10-İtalya
Türkiye'de kavun üretimi
Türkiye'de kavun hemen hemen her bölgede üretilmekte olup, bölgelere göre yetiştirme sistemleri ve çeşitler değişiklik göstermektedir. Türkiye‘de kavun üretiminin yaklaşık yüzde 50'si Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yapılmakta. Marmara'da yüzde 5, Doğu Anadolu'da yüzde 4 ve Karadeniz'de yüzde 1 üretim yapılmakta olup, diğer bölgelere göre üretim daha az. Ülkemizde üretimin çoğunluğu yüzde 85 açıkta tarla tarımı şeklinde yapılmaktadır.
(Sibel Karaca)