Konya’ya 27 kilometre uzaklıkta! Tehlikenin boyutu böyle görüntülendi

 Konya’ya 27 kilometre uzaklıkta! Tehlikenin boyutu böyle görüntülendi
Konya’nın bir ilçesindeki tehlikenin boyutu böyle görüntülendi. Merkeze 27 kilometre uzaklıkta. İşte detaylar...

Konya'nın Ilgın ilçesi sınırlarında, yaklaşık 1100 metre rakımda, 27 kilometrekare civarında alana sahip olan ve tektonik oluşum ile meydana gelen Çavuşçu Gölü (veya Ilgın Gölü), çeşitli kuş ve balık türlerine ev sahipliği yapıyor.

1992 yılında I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edildi. 

Su seviyesi düştü

Gölde, son yıllarda yaşanan kuraklık sebebi ile su seviyesi düştü.

25 metre yükseklikte!

Göl sularının çekildiği arazi, vatandaşlarca ekilir. Gölün güneyindeki Şarampol Tepe, göl seviyesinden 25 m yüksekliktedir. 1960 ve 1977 yıllarında kısmen ağaçlandırılmış ise de 2001 yılında ağaçlandırma çalışmaları ciddi bir biçimde ele alınmıştır. Şarampol tepe, ileride güzel bir piknik alanı olmaya adaydır.

Gölün güney ve kuzeyine setteler yapılarak, baraj gölüne dönüşmüş, suları kontrol altına alınmıştır. Sularından sulamada yararlanılır, fazla sularını güneydeki gideğeni vasıtası ile dışarı gönderir. Baraj gölüne dönüşmeden önce fazla suları Sakarya Nehri'ne ulaşmaktaydı. 

Seddelerin yapılmasından sonra göl alanı küçülmüş, kuzeydeki sulak alanlar ve Kurugöl denilen alan tarım arazisine dönüşmüştür. Seddeler arasında da sular yükseldiğinden çayırlar ve sazlıklar yok olmuştur. Doğal göl yok olmuş baraj gölüne dönüşmüştür.

 

Kaynak: AA

  • #Çavuşçu Gölü #Ilgın #Ilgın Gölü #Konya #Kuraklık

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER