Konya'nın Ilgın ilçesi sınırlarında, yaklaşık 1100 metre rakımda, 27 kilometrekare civarında alana sahip olan ve tektonik oluşum ile meydana gelen Çavuşçu Gölü (veya Ilgın Gölü), çeşitli kuş ve balık türlerine ev sahipliği yapıyor.
1992 yılında I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edildi.
Su seviyesi düştü
Gölde, son yıllarda yaşanan kuraklık sebebi ile su seviyesi düştü.
25 metre yükseklikte!
Göl sularının çekildiği arazi, vatandaşlarca ekilir. Gölün güneyindeki Şarampol Tepe, göl seviyesinden 25 m yüksekliktedir. 1960 ve 1977 yıllarında kısmen ağaçlandırılmış ise de 2001 yılında ağaçlandırma çalışmaları ciddi bir biçimde ele alınmıştır. Şarampol tepe, ileride güzel bir piknik alanı olmaya adaydır.
Gölün güney ve kuzeyine setteler yapılarak, baraj gölüne dönüşmüş, suları kontrol altına alınmıştır. Sularından sulamada yararlanılır, fazla sularını güneydeki gideğeni vasıtası ile dışarı gönderir. Baraj gölüne dönüşmeden önce fazla suları Sakarya Nehri'ne ulaşmaktaydı.
Seddelerin yapılmasından sonra göl alanı küçülmüş, kuzeydeki sulak alanlar ve Kurugöl denilen alan tarım arazisine dönüşmüştür. Seddeler arasında da sular yükseldiğinden çayırlar ve sazlıklar yok olmuştur. Doğal göl yok olmuş baraj gölüne dönüşmüştür.
Kaynak: AA