Konya’nın en büyük, Türkiye’nin sayılı büyüklerinden olacak

Mehmet Kemal Sayın
İnternet Editörü
 Konya’nın en büyük, Türkiye’nin sayılı büyüklerinden olacak

Millet Bahçesi'ne dönüştürülen Konya eski stadyum alanında inşaatı süren cami bittiğinde Konya'nın en büyük camisi unvanını alacak.

Şehir merkezinde kalan ve artık işlevini yitiren eski stadyum yıkılmış, yenisi Selçuklu ilçesine yapılmıştı. Eski stadyumun bulunduğu yaklaşık 80 bin metrekarelik alan ise Millet Bahçesine dönüştürülmüştü. Yeşil alanlar, yürüme yolları, restoran, kitap kafe, basketbol sahaları, tenis kortu, gölet, ahşap çocuk oyun mekânlarının yer aldığı Millet Bahçesi'nin büyük bölümü önceki yıllar tamamlanarak hizmete açılmıştı.

26.400 metrekarelik alan üzerine inşa ediliyor

Alanın kuzey batı köşesi ise cami alanı olarak ayrılmıştı. Alanda başlayan camiinin inşaatı  sürüyor. Kaba inşaatı bitmek üzere olan cami, sadece camiden ibaret değil. Külliye formatında hazırlanan projeye göre toplam 26.400 metrekarelik alan üzerine inşa edilmekte olan camide aynı anda 15 bin kişi namaz kılabilecek. İhtiyaç halinde Millet Bahçesi'nin de kullanılabileceği düşünüldüğünde gerektiğinde aynı anda 100 bin kişi veya daha fazlası ibadet yapabilecek.

Caminin ismi henüz belli değil

Komplekste caminin yanı sıra sosyal alanlar, konferans salonu, kültür-sanat faaliyetleri alanı ve Bilgi-Düşünce Okulu yer alacak. Cami iç mekân kurgusu Selçuklu Dönemi çok ayaklı Ulu Cami tipi ile merkezi plan fikrini pekiştiren Selçuklu Dönemi karakteristik özelliklerini taşıyacak.  Caminin ana kubbe çapı 23 metre, kubbenin yerden yüksekliği 38.15 metre olacak. Her biri 56.80 metre yüksekliğinde 2 şerefeli dört minaresi bulunacak olan camide 2adeti yanda 1 âdeti ise önde olmak üzer 3 adet avlu bulunacak.

Camiye henüz bir isim konulmadı. Merkez Camisi veya Ulu Cami isimleri üzerinde duruluyor.

Türkiye'nin sayılı büyüklerinden olacak

Konya siluetini değiştirecek olan caminin mimarı Konyalı. Dünya çapında projeleri ile meşhur olan Konyalı ünlü mimar Hilmi Şenalp'in projesini çizdiği cami Türkiye'nin de sayılı büyük camilerinden biri…   Hilmi Şenalp;  Japonya'daki Tokyo Camisi, Türkmenistan'daki Ertuğrul Gazi Camisi, Berlin'deki Şehitlik Camisi, ABD Marylan'daki Amerika Diyanet Merkezi, İstanbul'daki Marmara İlahiyat Camii ile Ataşehir Mimar Sinan Camisi ve Ankara'daki Melike Hatun Camisinin de mimarı. 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Hilmi Şenalp klasik mimari tarzında eserer veriyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • M
    Muammer
    9 saat önce

    Her taraf cami doldu içinde cemaat yok.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER