207 hektar araziye kurulacak olan Organize Sanayi Bölgesi için Konya Valisi Vahdettin Özkan, Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak ve Organize Sanayi Bölgesi Mütevelli Heyeti düzenlenen toplatıda bir araya geldi.
Düzenlenen toplantı sonrası Konya Valisi Vahdettin Özkan Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi hakkında basın mensuplarına açıkamada bulundu.
OSB'lerin bulundukları bölgenin istihdam sorunun çözümünde en önemli araç olduğunu, planlı kentleşmeye katkı sağladığını, verimli üretimi teşvik edip bölgesel ekonominin güçlenmesinde ve sürdürülebilir kalkınma sağlanmasında önemli bir rol üstlendiğini bildiren Vali Vahdettin Özkan, Konya'da göreve başlar başlamaz, İlçe OSB'lerini en öncelikli ve en önemli hedef olarak belirledi.
Buna göre;
KALKINMA AJANSI UZMANLARI İLÇE OSB'LERİNİN KURULMASI İÇİN SEFERBER EDİLDİ
İstihdam, yenilikçilik ve girişimcilik kapasitesini geliştirmeye yönelik ilçenin en önemli yapılarından olan Sarayönü OSB' nin kurulması amacıyla fizibilite ve benzeri ön çalışmalar, araştırma ve planlama çalışmaları yapılarak, genel sekreter başkanlığında Kalkınma Ajansı uzmanlarından oluşturulan değerlendirme komisyonu kurularak planlama süreci başlatıldı.
VALİ ÖZKAN TARAFINDAN İZLEME-DEĞERLENDİRME BİRİMİ KURULDU
Bölgesel gelişme politikalarının uygulaması, uygulamaların etkinliğinin ölçülmesi ve değerlendirilmesine yönelik ihtiyaçlar doğrultusunda sonuç odaklı yaklaşımların belirlenmesi için Vali Vahdettin Özkan'ın talimatıyla çok katmanlı izleme ve değerlendirme birimi oluşturuldu.
KONYA VALİLİĞİ'NCE İLGİLİ TÜM KURUMLARA ÖDEVLER VERİLDİ
Sarayönü OSB kuruluş aşamasında; bürokratik yoğunluğun zaman kaybına neden olmaması, sorunların hızlı ve etkin çözümü için ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlara ödevler verilerek, sürecin sağlıklı bir şekilde takibi sağlanmıştır.
10 YILLARCA BİTMEYEN OSB KURULUM İŞLEMLERİ KISA ZAMANDA SONLANDIRILDI
Bölge ekonomisine can katacak Sarayönü OSB ‘nin uzun zaman alacak kuruluş aşamaları (yer seçimi ,yerinde inceleme, arazi satın alınımı, kamulaştırma yoluyla iktisap, yer seçiminin kesinleşmesinden sonra OSB sınırları dışında kalan alanların planlanması, kuruluş protokolünün bakanlıkça onaylanması ve sicile kaydı ile OSB tüzel kişilik kazanılması) gibi işlemler, iyi bir inceleme,izleme,değerlendirme,planlama,sağlıklı koordinasyon,kamu kurum kuruluşlarının, paydaş kurumların katkısı ve katılımı ile etkin çalışmalar sayesinde kısa sürede sonlandırıldı.
OSB'NİN KURULMASI İLE İLÇEDE İŞSİZ KALMAYACAK!
Gelişmiş her OSB, kalkınmış yöreleri işaret etmektedir. Kuruluşundan sonra ilçe merkezi nüfusunda OSB'nin sağladığı istihdama bağlı olarak artışın gerçekleşeceği, ilçe merkezinde nüfusa bağlı konut talebinde artışın olacağı, bölgede genel olarak gelir ve refah düzeyinde ilerlemenin olacağı öngörülmektedir. Başarılı bir OSB uygulaması olan Sarayönü OSB, yerel düzeyde kalkınmaya oldukça önemli bir katkı sağlayacak olup, ilce OSB'nin kurulması ile ilçede işsiz kalmayacak!
KALKINMANIN LOKOMOTİFİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ
Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB), kuruluş ve daha sonraki yapılanma süreçlerine bakıldığında, yatırımların hareketlenmesinde, istihdam olanaklarının artırılmasında, yerel ve bölgesel kalkınmanın sağlanmasında, düzenli sanayileşme ve kentleşmeye geçilmesinde, çok önemli görevler üstlenmektedir.
OSB; KESİNLEŞEN SINIRI 207 HEKTARLIK ALANDA FAALİYET GÖSTERECEK
Bölge alanının yaklaşık 125 hektarlık kısmı Sarayönü Belediyesi'ne; 15 hektarlık kısmı maliye hazinesine; geri kalan kısmı ise tüzel ve gerçek kişilere ait durumdadır.Kesinleşen sınırı 207 hektar olan Sarayönü Organize Sanayi Bölgesinde, Sarayönü Belediyesi mülkiyetinde 8 tapu kaydı altında, maliye hazinesi mülkiyetinde 16 altı tapu kaydı altında ve gerçek ve tüzel kişiliklere ait mülkiyet altında ise 47 tapu kaydı ile bulunmaktadır. Parça parça olmak kaydı ile yaklaşık 48 dekarlık bir alan ise tescil harici olarak bulunmaktadır. Alan içerisinde mera kütüğüne kayıtlı herhangi bir alan bulunmamaktadır.
TÜRKİYE'NİN 363. OSB'Sİ KONYA'YA KURULDU
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın onayıyla tüzel kişilik kazanan Sarayönü OSB'nin, kent ve ülke ekonomisine büyük katkı sunacak. Konya'nın 11'inci organize sanayi bölgesi olarak kayıtlara geçen Sarayönü OSB'de 207 hektarlık alanda, 119 parselde yapılacak yatırımlarla sağlanacak istihdam yanı sıra üretim ve ihracat anlamında da şehrimize ve bölge ekonomisine ciddi katma değer sağlayacaktır. Öte yandan, Sarayönü OSB, genişleme bölgeleri de ele alındığında 350 hektarlık bir kapasiteye sahiptir. Bu da ilerleyen dönemlerde bir cazibe merkezi haline gelmesi beklenen ilçe için, oldukça önemli bir kazanımdır.
TOPLAM 119 SANAYİ PARSELİ HAZIRLANDI
Sarayönü Organize Sanayi Bölgesine ait imar planı çalışması için 2022 yılının Haziran ayında hizmet alım ihalesi yapılmış olup çalışmalar sonucunda 1/1000, 1/5000 ve 1/25000 ölçekli imar planları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2022 yılının Şubat ayında onaylanmıştır.
Hazırlanan imar planında hizmet destek alanları, sosyal donatılar, yeşil alanlar, teknik altyapı alanları gibi alanlar oluşturulmuştur. En küçük sanayi parseli 5.000 m2 iken en büyük sanayi parseli ise 35.000 m2 ölçeğindedir. Çeşitli büyüklüklerde toplam 119 sanayi parseli bulunmaktadır.
Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi için ilk çalışmalar, Sarayönü Belediyesince hazırlanan bilgilendirme raporu ile başlamıştır. Bu rapor doğrultusunda ilk resmi başvuru Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yapılmış olup pek çok bakanlığa bağlı genel müdürlükler nezdinde de araştırma komisyonları oluşturulmuş ve uzunca bir süreçten sonra bu komisyonların ortak kararı doğrultusunda Sarayönü Organize Sanayi Bölgesi Yer Seçim aşaması tamamlanmıştır. Sarayönü Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş işlemleri; Konya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığından 3 üye, Konya Büyükşehir Belediyesinden 3 üye, Sarayönü Belediyesinden 2 üye, Konya Ticaret Odasından 3 üye, Konya Sanayi Odasından 2 üye ve Konya Ticaret Borsasından 2 üye iştiraki ile başlatılmıştır. 2021 yılının sonunda ise ilk müteşebbis heyet toplantısı yapılarak "kuruluş protokolü” imzalanmıştır.
(Mustafa İlker Şen)