DOLAR
38,20
EURO
43,40
STERLİN
50,90
GRAM
4.132,83
ÇEYREK
6.794,79
YARIM ALTIN
13.580,57
CUMHURİYET ALTINI
27.034,94

Konya’nın bu gölünden şifa akıyor! Binlerce kişi akın ediyor

- Güncelleme Tarihi:

  Konya’nın bu gölünden şifa akıyor! Binlerce kişi akın ediyor

Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan Acıgöl, bayram tatili dolayısıyla yerli turistlerin uğrak noktası oldu.

Şifalı gölün tadını çıkarıyorlar

Tatilini burada geçiren ziyaretçiler, gölün şifalı ve tuzlu suyunun tadını çıkarıyor.

Göl kenarında piknik keyfi!

Serinlemek ve dinlenmek amacıyla Acıgöl'e gelen ziyaretçiler, göl kenarında piknik yapıyor.

Konya Acıgöl nerede?

Acıgöl, Karapınar-Ereğli kara yolu kuzeyinde, Meke Krater Gölü'nün 2.7 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Bölgede Pliyosen'de meydana gelen Karacadağ volkanizmasına bağlı oluşan volkanik maar gölüdür. Acıgöl Maarı 1,5 km çapında olup denizden yüksekliği 988 m, alanı 400 hektar olan göl elips biçimlidir.

Genişliği 1750 m–1250 m arasındadır. Göl alanının uzun ekseni 1340 m ve ksa ekseni 1065 m'dir. Suları oldukça sülfatlı ve tuzlu olan gölde su seviyesindeki düşüşler gün geçtikçe artmaktadır. Acıgöl'de DSİ tarafından 1966-2016 yılları arasında yapılan aylık su seviyesi ölçümlerine göre su seviyesi 150 cm'den 76 cm'ye düşmüştür.

Konya Acıgöl nasıl oluştu?

Acıgöl Maarı da Meke Maarı ve bölgedeki pek çok maar gibi yeraltı magma haznesinin boşalması ve tavanının çökmesiyle oluşmuştur. Maarlar Konya Göl seviyesi üzerinde yükselen lav akıntılarının üzerinde oluşan en geniş yeri 1,5 km olan elips şeklinde patlama çukurlarıdır. Krater tabanları, kot yüksekliği 1015 m üzerinde olan göl seviyesinin altındadır. Acıgöl Maarı, daha önce etrafında tortullaşan hyaloklastik tüflerin çıkış merkeziyle aynı merkezden patlayarak oluşmuştur.

Yeraltısuyu ve yüzey sularının sızarak magma haznesine karışması, volkanik gaz patlamalarına sebep olmuştur. Işınsal patlama merkezlerinden dağılan volkanik kül bulutları; maarlar etrafında ve sığ su ortamında akıntı izleri (mini çapraz tabakalanma, dalgalı dün şekilleri) ve volkan bombası çöküntü izleri taşıyan volkanik tüflerin base-surge yapısı kazanmasını sağlamıştır.

 

Kaynak: AA

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • K
    Kübra
    1 yıl önce

    Gerçekten çok güzel bir yer fakat daha da gelişmesi gerekiyor

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (1)
  • N
    Nur
    1 yıl önce

    Haberin detayını neden göremiyorum

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER