Konya’nın Afyonlular tarafından kurulan ilçesi! İsmini bakın kimden almış

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’nın Afyonlular tarafından kurulan ilçesi! İsmini bakın kimden almış
Afyonu terk eden aşiretin Konya dolaylarında kurduğu obalar yıllar içinnde büyük bir ilçeye dönüştü.

Nüfusunun yaklaşık üçte biri yurt dışında yaşayan Konya'nın Kulu ilçesinin 300 yıllık bir geçmişi var.

Afyonkarahisar dolaylarında yaşayan Kulupoğlu Mustafa Bey, 1708 yıllarında ailesi ve himayesindeki aşiret beyleri ile birlikte Kulu'nun şimdiki bulunduğu bölgeye geldi.

Kulu ismi nereden geliyor?

Kulu'da ilk yerleşimler bu dönemde başladı.  Küçük obalar oluştu, çevredeki yerleşim yerleri ile tanışan ahali köyleri ve ilk mahalleleri oluşturdu.

150 yıl kadar önce Erzurum, Muş, Ağrı çevresinde yaşayan bazı aşiretler de Osmanlı Devleti'nin kararıyla Kulu'ya getirildi.

Çok daha uzaklardan gelenler de oldu. Kırım ve Türkistan taraflarından gelenlerle birlikte nüfus arttı, Kulu daha da büyüdü.

Kulu ismi de Aşiret beyi Kulupoğlu Mustafa'dan geliyor. İlçenin ismi Cumhuriyet döneminde Kulu olarak resmiyet kazandı.  

Kulu Ankara'ya bağlıydı!

1926 yılında bucak olan Kulu önce Ankara Şereflikoçhisar ilçesine, 1933 yılında da Cihanbeyli ilçesine kasaba olarak bağlandı.

1954 yılında Ankara'nın Haymana ve Bala ilçelerine bağlı köylerden birkaçı Kulu'ya dahil edildi ve Konya'ya büyük bir ilçe kazandırılmış oldu.

Kulu nüfusunun 3'te 1'i yurt dışında!

Konya'nın Kulu ilçesinin nüfusu mevsimlere göre büyük değişiklik gösteriyor.

İsveç başta olmak üzere en fazla göçü İskandinav ülkelerine veren Kulu'da 52 bin 447 kişi yaşıyor. 52 bin kişilik nüfus yaz aylarında gurbetçilerin dönüşüyle birlikte 150 bini geçiyor. 

Almanya, Fransa, Belçika gibi Avrupa şehirlerinde de binlerce Kululu yaşıyor.

(Mustafa İlker Şen)

 

  • #Konya #Konya haber #Konya ilçeler #Konya Kulu #Kulu ilçesi #Kulu nüfusu #Kulu haberleri #ilçe #ilçe haberleri

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER