Konya’daki 15 haneli oba nasıl ilçe oldu? Sadece 33 yıl

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’daki 15 haneli oba nasıl ilçe oldu? Sadece 33 yıl

Merkezde 3 taşrada 28 ilçesi bulunan Konya'nın en yeni ilçelerinden biri olan Tuzlukçu, 99 yıl öncesine kadar Akşehir'e bağlı bir köydü.

İbrahim Hakkı Konyalı'nın kitabında Kanuni Sultan Süleyman döneminde 15 haneli bir oba olarak kurulduğu yazılan Tuzlukçu, bundan 33 yıl önce ilçe statüsü kazandı.

Yaylacılar gelip yerleşti!

Doğanhisar Ketenli yaylasından gelenlerin konakladığı Tuzlukçu, nedeni bilinmeyen sebeplerden dolayı göç almaya başladı.

Doğanhisar'dan gelenlerin yanı sıra hayvancılıkla geçinen Avşar Türkmenleri de 1450 yılı dolaylarında yerleşik hayatı seçerek Tuzlukçu'ya geldi.

Tuzlukçu ne zaman ilçe oldu?

Cumhuriyetin döneminde Akşehir'e bağlı bir köy olan Tuzlukçu 1929 yılında aşağı ve yukarı Tuzlukçu' nun birleşmesiyle nahiye oldu.

1949 yılında nüfusu 2 bini aşınca ilk kez belediye teşkilatı kuruldu. Tuzlukçu 9 Mayıs 1990 tarihinde ilçe oldu.

Tuzlukçu adı nerden geliyor?

Sınırlarına 15 Mahalle bağlanan Tuzlukçu, adını Tuz gölünden alıyor.

Gölden tuz taşıyan kervanların konakladığı yerlerden biri olan Tuzlukçu'nun adını buradan aldığı rivayet ediliyor.

Tuzlukçu'ya bağlı mahaller:

Yukarı Mahalle, Orta Mahalle, Aşağı Mahalle, Pazar, Mevlütlü, Koraşı, Çöğürlü, Tursunlu, Kundullu, Pazarkaya, Subatan, Gürsu, Konarı, Erdoğdu ve Köklüce Mahallesi

(Selman Kaya)

 

 

  • #Konya #Konya haber #Konya haberleri #Tuzlukçu ilçesi #Tuzlukçu haberleri #ilçe #Konya’nın ilçeleri #Tuzlukçu Mahalleleri

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • AS
    Adım soyadım
    288 gün önce

    Yat kalk bu ilçe şu köy diğeri mandıra saçma sapan başka işi yok mu bu arkadaşın

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER