Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan bir cami, geçmişi, kültürel önemi ve mimarisiyle öne çıkıyor.
ÖNCE CAMİ İNŞA EDİLDİ, SONRA MİNARE!
Evsât Mahallesi'nde bulunan Hacı Lütfullah Ağa Camii, 1823 yılında dönemin Beyşehir Sancağı Mütesellimi Hacı Lütfullah Ağa tarafından inşa ettirildi. Caminin giriş kapısı üzerindeki kitabeye göre, minaresi ise daha sonra Celepoğlu tarafından yaptırıldı.
MİNARESİ GÜNÜMÜZE ULAŞTI
Zamana yenik düşen cami, 1960 yılında yıkılarak yeniden inşa edildi. Bu nedenle günümüzdeki Hacı Lütfullah Ağa Camii (Çarşı Camii), mimari olarak özgün yapısının büyük bir kısmını kaybetti. Camiye ait tek özgün unsur olarak minaresi günümüze ulaşabildi.
KENDİ GELİRİNİ SAĞLIYORDU
1823 tarihli vakfiye suretine göre, Hacı Lütfullah Ağa, camiyi inşa ettirdiği arazi ile birlikte yapının hemen altında bulunan altı dükkânı da vakfetmiştir. Vakfiye şartlarına göre bu dükkânlar, mütevelli aracılığıyla kiraya verilerek elde edilen gelirlerle camide görev yapan kişilerin ücretleri karşılanmaktaydı. Bu yönüyle yapı, yalnızca bir ibadethane değil, aynı zamanda kendi gelirini sağlayan bir vakıf eseri olarak da öne çıkıyor.
İSMİ UNUTULDU!
Zamanla halk arasında "Çarşı Camii” olarak anılmaya başlayan cami, bugün hâlâ bu adıyla bilinse de, asıl ismi olan Hacı Lütfullah Ağa Camii'nin unutulmasına sebep olmuştur.
(Mustafa İlker Şen)