DOLAR
38,18
EURO
43,35
STERLİN
50,74
GRAM
4.133,61
ÇEYREK
6.797,04
YARIM ALTIN
13.585,08
CUMHURİYET ALTINI
27.043,92

Konya’da tarihi sarnıçlarıyla dikkat çeken ilçe! Eski ismi Akviran

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da tarihi sarnıçlarıyla dikkat çeken ilçe! Eski ismi Akviran
Türkiye’nin en önde gelen şehirlerinden biri olan Konya’da toplam 31 ilçe bulunuyor. Her ilçenin ise kendine has özellikleri ve tarihi bulunuyor.

 

Konya'nın güneyinde yer alan üç tarafı dağlarla çevrili Akören ilçesi, gerek tarihî gerekse doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor.  Konya'nın 31 ilçesinden biri olan Akören, tarihi sarnıçlarıyla ünlü.

Akören'in eski isimleri

Geniş tarihinde farklı adlarla anılan Akören, zaman içinde "Avvuran”, "Avveren”, "Avren”, "Akviran” isimlerini almış 1961 yılında ise Akören olarak tescil edildi.

 İlçenin tarihi Roma ve Bizans dönemine dayanıyor

Dinorna, Karahüyük, Horozun Tepesi, Gâvurlar Hamamı ve Akçeşme gibi tarihî höyüklere ev sahipliği yapan Akören ilçesinde,  yapılan araştırmalar sonucunda Grek metinleri, gözyaşı şişeleri, pişmiş toprak kap-kacak kırıkları ile antik mimarî parçalar bölgenin tarih öncesinde ve Roma-Bizans döneminde yoğun olarak iskân edildiğini gösteriyor.

Tarihi sarnıçlar ilçenin tarihini gün yüzüne çıkarıyor

Tarihî sarnıçlarıyla dikkat çeken Akören'de, Tarihî Şeytanlı Sarnıç, Tatlısu Sarnıcı, Üçkise sarnıcı bulunuyor ve bu 3 sarnıç sadece birkaçından biri. Mavi Boğazı, Yarma Vadisi, Çomaklar Kanyonu gibi doğal güzellikleriyle de ön plana çıkan Akören; rafting, trekking, dağcılık, foto safari, kampçılık ve karavancılık, olta balıkçılığı, offroad, jeep safari, bisiklet turizmi, atlı doğa yürüyüşü gibi etkinlikler için uygun bir ilçedir.

Akarön'de kaç sarnıç var?

Akören'de her evde bulunan kuyu ve sokak aralarındaki sarnıçlar 1960'lı yıllar ve öncesinde Akörenlilerin  buzdolabı amacıyla kullanılıyordu.  1900'lü yılların başında Akören'de 10 kadar olan su sarnıçları 1800'lü yılların sonunda arka arkaya yaşanan yağışsızlıktan ve kuraklıktan dolayı, sarnıçların sayısı artmaya başladı. 1942 yılında yaşanan son kıtlık sonrası biraz daha artan Akören sarnıçları 41 sayısına ulaştı. Bunlardan birkaç tanesi harap olsa da hala çoğunluğu ayakta ve hizmet ediyor.

(Mustafa İlker Şen)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER