Bahar mevsiminin sonlarına yaklaşırken tabiat şenlendi.
Yurdun büyük bölümü kuraklıkla mücadele etse de mantar ve yenilebilen otlar gibi doğada kendiliğinden yetişen bitkiler toprağı şenlendirdi.
Adımı bilen çok ama!
Bahar mevsiminın en çok aranan ve en meşhur bitkilerinden bitkilerinden biri olan madımak mesaisi Konya'da da devam ediyor.
Toprağı halı gibi örten madımak jilet ya da maket bıçağı gibi çok keskin bıçaklarla bıçaklarla kesilerek toplanıyor.
Çayı ve yemeği yapılıyor!
Madımak günlük olarak toplanıp tüketilen bir bitki değil. Bulunduğu alanı kaplayan madımak otu çokça toplandıktan sonra temizlenip, haşlanıp saklanıyor. Derin dondurucularda porsiyonlar halinde saklanabilen madımak kış sofralarını bile süslüyor. Eskiden sadece kırsalda yenilen madımak otu artık şehirli hanımların da aradığı bir ürün oldu. Ekonomik olarak da değer kazanan madımak semp pazarlarına çok gelmese de tanıdıklar aracılığı ile temin edilip alınıp-satılıyor.
Madımak otunun faydaları!
Jiletle kesilerek toplanan madımağın sofraya gelişi epey zahmetli olsa da tadı ve sağlığa olan faydalarından dolayı vazgeçilemiyor. Yüksek kan şekerini normal seviyeye indiren madımak otu kan şekerinin dengelenmesinde çok etkilidir. Madımak çayı sindirimi hızlandırarak mide ve bağırsakları çok rahatlatıyor. Sindirim yolu hastalıklarına iyi gelen madımak otu idrar söktürücü özelliği ile de tercih ediliyor.
Türküsü de çok seviliyor!
Türkiye'nin dört bir tarafında bilinen Madımak özellikle Tokat ve Sivas yöresinin en gözde ürünlerinden biri olarak öne çıkıyor. Madımak için yazılmış bir türküler bile var. Bu yörelerde düğünlerde sık sık çalan madımak türküsü bu faydalı bitkinin bilinirliğini artırdı.
Madımak oylum oylum türküsü